Пореден ден въздухът над София е силно замърсен, но мерки няма

DenNews.bg
09.01.2018
размер на текста:

Пореден ден с високо замърсяване на въздуха в София, сочат данните на AirSofia.info.
Мрежата използва сензори за измерване на замърсяването, които са разположени в цялата столица и предоставят информация в реално време.
Интересното е, че в същото време системата, разработена от НИМХ на БАН, която Столичната община използва за измерване на замърсяването във въздуха, дава съвсем различни данни.
На сайта на Столичната община се публикува прогнозна информация, според която днес и утре няма да има замърсяване.
Най-податливи на замърсяването са малките деца и възрастните хора. Превишеното съдържание на фини прахови частици във въздуха може да доведе до дразнене в очите, носа и гърлото, кашлица, задух, стягане в гърдите и сърдечни проблеми.
В социалните мрежи се появиха десетки снимки на мръсния въздух, както и колажи, на които почти не се вижда Националния дворец на културата, а името на столицата София е изписано с формулата за въглероден двуокис.
Появиха се и призиви онлайн масово да се подават сигнали към Столична община във връзка със замърсяването.
В същото време в Скопие властите предприеха конкретни мерки за справяне със замърсяването – градският транспорт е безплатен докато съдържанието на фини прахови частици във въздуха не намалее, а бременните жени и хората над 60-годишна възраст може да не ходят на работа.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети