13,4 г. решетки за мъжа, който уби жена си със стрелба посред бял ден

DenNews.bg
05.01.2018
размер на текста:

Състав на Софийския градски съд постанови присъда 13 години и 4 месеца лишаване от свобода на Венцеслав Василев, убил с огнестрелно оръжие жена си Елена Василева в заведение в столичния кв. "Лагера през август месец миналата година.
Постановената присъда е 20 г., но тъй като делото се води по бързото производство, тя се редуцира с 1/3. За притежаване на незаконно оръжие Василев получи 2 г., като също присъдата се редуцира с 1/3 на 1,4 г.
Василев трябва да плати и по 250 000 лева кръвнина на децата си Далия Василева и София Василева.
Съдебният състав на Софийския градски съд даде ход на делото по съкратената процедура срещу Венцеслав Василев по негово желание.
Стефка Тунева - майка на убитата съпруга, в качеството си на настойник на децата на Елена Василева предяви граждански иск в размер на 500 000 лева, по 250 000 лева за всеки от наследниците - Далия и София Василева. Относно иска, Василев заяви, че няма против и добави: "Много евтино оценява дъщерите ми.".
От прокуратурата поискаха доживотен затвор и отчетоха смекчаващи обстоятелства като чисто съдебно минало и направени самопризнания. Утежняващи обстоятелства, според прокурора, са множеството изстрели по Елена Василева - 5 на брой.
Адвокатът на подсъдимия също поиска при постановяване на присъдата да се вземе предвид чистото съдебно минало, доброволното му предаване в полицията, както и тежкото му онкологично заболяване.
В последните си думи пред съда преди присъдата, Венцеслав Василев изрази искрено съжаление от извършеното. В съдебната зала той заяви, че през цялото време той е издържал Елена и семейството си, защото тя не е работила.
По думите му тя е заявила, че иска да го лиши от бащинство, като е събирала уличаващи го доказателства.
Подсъдимият разказа и за някои възпитателни методи на жена му по отношение на дъщеря му - Далия, вследствие на които детето е било с рани и отоци по главата. Той съжали, че е заставал зад майката, когато тя се е отнасяла с детето така.
"Съжалявам, че тази огромна любов се превърна в злоба и омраза", каза още той в съдебната зала. По думите му лицето на жена му е било изпълнено с омраза, която не мислел, че може да съществува между хора, които са се обичали. Василев обясни, че изпаднал в шок от думите на Елена: "Ти нямаш вече деца" и стрелял.
Присъдата ще бъде обжалвана от Венцеслав Василев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети