Протест иска Борисов и Димов да спазят обещанието си за лъвчетата Терез и Масуд

DenNews.bg
30.01.2018
размер на текста:

Протест ще поиска премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Нено Димов да спазят обещанието си-спасените от сигурна смърт лъвчета Терез и Масуд да заминат за спасителен център в Холандия.
Днешният протест започва в 12 часа пред сградата на Министерски съвет и е организиран от фондациите „Четири лапи“ и „Дивите животни“.
Въпреки обещанието на Борисов и Димов, Общински съвет-Разград взе решение лъвчетата да бъдат изпратени в зоопарка в Пазарджик, а служители на Агенцията по безопасност на храните отказват да издадат пътна виза, с която лъвчетата да заминат легално за Холандия.

Нито един български зоопарк не разполага с нужните условия и специалисти, които да гарантират живота и здравето на Терез и Масуд, заради което заминаването им за Холандия, а в последствие в спасителен център за диви животни в ЮАР, е единственият им шанс за добър живот.


Лъвчета се родиха през септември 2017 г. в зоопарка в Разград, бяха стъпкани от по-едри животни в клетката и в изключително лоши условия. Терез и Масуд бяха спасени от лекарите от „Четири лапи“ и „Дивите животни“, а стотици хора даряваха мляко, играчки и други необходими за оцеляването на бебетата консумативи.

В края на миналата седмица обаче общинските съветници в Разград взеха решение да изпратят лъвчетата в зоопарка в Пазарджик. Според "Четири лапи" и "Дивите животни" изградените нови клетки в зоопарка не отговарят на нуждите на двете спасени лъвчета, чието състояние продължава да е нестабилно. Същевременно според тях в зоологическата градина няма опитни и обучени специалисти гледачи, а в града "няма ветеринарни лекари и клиники, които имат достатъчен опит с диви животни. Лъвчетата имат нужда от постоянна лекарска грижа, но и от грижата на специалисти, които да работят с тях.
„Това не са нито кози, нито кучета, че да някой да реши, че осигуряването на една клетка е достатъчна“, категоричен е Явор Гечев.

И вие може да се включите в кампанията за спасяването на лъвчетата като подкрепите писмото до премиера ТУК

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети