Надзирателите от Бобов дол: Може да се почерпим с това, по една постна чорба

DenNews.bg
29.01.2018
размер на текста:

Със скромен порцион постна чорба се почерпиха надзиратели от Бобов дол на днешния си професионален празник, посрещнат с протести в цялата страна.
„С това имаме възможност да се почерпим“, пишеше на лист, закачен на тенджерата с „богатата“ гощавка, която нагледно представя ситуацията с бюджета на сектора, а и личните финансови възможности на заетите в него.
„Само едно е сигурно в сектор Сигурност – несигурността“, „Европа и за нас“, „С обещания затвори не се пазят“, гласяха част от плакатите. В двора на затвора в Бобов дол се събраха около 30 служители. Те са категорични, че последното увеличение на заплатите с 5% е подигравка с труда им, особено на фона на условията, при които работят.
Надзирателите обясниха, че текучеството на кадри е голямо, заради ниските заплати и лоши условия на труд. Все по-често надзиратели напускат работа, за да се прехвърлят в системата на МВР, защото там заплатите са с около 200 лв. по-високи. Липсата на кадри в затворите, както и липса на обновяване на оборудването и подобряване на условията на труд са на път да разклати сигурността на системата.

Както писахме, в цялата страна служителите на затворите излязоха на протести днес. Основните им искания за увеличение на заплатите с 20%, назначаване на нови служители и по-добри условия на труд.
След 100-те милиона лева, които получиха полицаите, надзирателите са категорични, че няма да се откажат от исканията си. До протест се стигна, след като преди по-малко от седмица министъра на правосъдието Цецка Цачева проведе работна среща с представители на Синдиката на служителите в затворите и Синдикат „Охрана”, където всичките им искания бяха отхвърлени. Аргументът на Цачева бил, че министерството няма средства за обезпечаване на тези искания.
В сряда надзиратели ще излязат на протести пред съдебните палати в редица градове, а на 10 февруари във Варна ще се проведе събрание, на което ще бъде взето решение за предстоящи действия.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети