Прокуратурата разпореди проверка на всеки с имот за над 500 000 лв. и луксозна кола

DenNews.bg
29.01.2018
размер на текста:

Главният прокурор разпореди проверка в цялата страна за произхода на средства на лица, придобили недвижими имоти за над 500 000 лева, както и луксозни автомобили.

Това съобщиха от пресцентъра на Сотир Цацаров.
При него е постъпила информация от НАП за приходите за 365 физически лица, придобили през 2015 г. и 2016 г. недвижими имоти с цена над 500 000 лева. 245 души са се сдобили с имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 души - с такива над 800 000 лева.
В същото време на територията на страната се управляват 50 автомобила „Майбах“, 193 „Бентли“, 31 „Ламборгини“, 68 „РолсРойс“ и 93 „Ферари“.
Цацаров е сезиран и от ГД „Национална полиция“ - МВР със справки за установени леки автомобили от въпросните луксозни марки. В справките е посочено, че срещу част от физическите лица има материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително за извършени данъчни престъпления и измами.
На базата на тази информация Цацаров е разпоредил на прокуратурите да предприемат действия.
Освен това е възложено на изпълнителния директор на НАП извършване на данъчни проверки, при които да се установят най-малко: датата на придобиване и стойността на автомобилите, като се изискат договор за покупка, фактура или митническа декларация (ЕАД), както и произхода на паричните средства.
Указано е да се извърши анализ на получените доходи. При деклариране на заемни средства, ще се изследва произхода им, съответно декларирани ли са те по реда на ЗДДФЛ - както от заемодателя, така и от заемополучателя.

Разпоредено е също да се анализира доколко посочената цена на придобиване на автомобил съответства на действителните пазарните цени към момента на сделката. Ако бъде установено, че съответната кола е управлявана от друго лице, различно от собственика, е разпоредено да се изиска информация за основанието за предоставянето й и времето за предоставяне.

На НАП са възложени данъчни проверки и на собствениците на скъпи имоти, включително и анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на имотите.

МВР пък трябва да събере данни за продавачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларирани доходи, извършени разходи, банкови сметки, движението на проверяваните средства по банковите сметки и др.
След приключване на проверките ще бъде предоставена допълнителна информация за последващите действия от прокуратурата, се казва още в официалното съобщение.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети