Шестима с обвинения след акцията на ГДБОП и ДАНС в Медицинския университет

DenNews.bg
26.01.2018
размер на текста:

Шестима души са с повдигнати обвинения след акцията на ГДБОП и ДАНС в Медицинския университет. Само двама от обвинените работят в момента в Медицинския университет. Останалите четирима не работят там.
Групата е осигурявала безпроблемен прием и завършване на Медицинския университет. Приетите по тази схема студенти са над 20, а цената, която плащали за тази „услуга” е между 40 и 50 хил. евро.
Един от обвинените е гражданин на Великобритания, останалите работели във фирма, която допреди 2 години е била официален легален посредник към Медицинския университет.
Чужденецът е набирал хора, желаещи да бъдат студенти в България. Повечето от тях са от Иран, Ирак, Ливан, Египет, но граждани на европейски държави.
Британецът свързвал тези хора с фирмата. Те пък ги свързват с шефовете на университета и с фалшиви документи ги приемат.
Целта е била получаване на диплома и възможност да имат статута на постоянно пребиваващи у нас.
Според прокурорите на практика „елитът на България е търгувал дори с националната ни сигурност”.
Като ръководител на групата е сочен бившият ректор на Медицинския университет – Ваньо Митев. Това ще бъде второ обвинение за него, свързано с работата му в учебното заведение.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети