Нова схема за измама вдига сметката на телефона с 8 лв. в минута

DenNews.bg
24.01.2018
размер на текста:

Нова схема за телефонна измама действа чрез пропуснати повиквания от чужбина - Хаити, Монако, Румъния и Гърция. Ако се върне обаждането, се плаща скъпо, съобщава NOVA.
Граждани се оплакват, че получавали по 30 обаждания за половин час. Новината за новата телефонна измама плъзва във Фейсбук. Измамените се оказват десетки. А набелязаните за жертви- стотици.
За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията до остров Възнесение, който се намира в Атлантическия океан. Номерата, които измамниците набират, се избират на случаен принцип чрез софтуер.
Има няколко сценария. След осъществяване на връзката се включва автоматизирана система с някакво гласово съобщение и човек докато се ориентира за какво става въпрос, на какъв език, отнася ли се до него, минават няколко минути и се генерира трафик.
По-подвеждащата ситуация е тогава, когато се позвъни обратно след такова повикване - има системи, които включват записан сигнал "свободно". Тоест след набиране на номера, човек чува сигнал "свободно", но всъщност в този момент тече таксуването. А потребителят смята, че все още никой не му е отговорил отсреща. И така сметката ни може да набъбне с между седем и осем лева за минута.
За да не попаднем в този капан, от Комисията за регулиране на съобщенията съветват преди да върнем обаждането, да проверим номера в интернет и ако се налага, да попитаме мобилния оператор. Телекомите у нас съветват абонатите си да блокират непознатите чуждестранни номера и да не връщат обаждания към тях.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети