Зажаднели за адреналин младежи вдигнаха на крак 4 служби в спасителна операция

DenNews.bg
22.01.2018
размер на текста:

4 служби бяха вдигнати на крак в спасителна акция на група младежи, решили да се забавляват на заснежен път.
Вместо да изпълнят плана си да въртят гуми обаче 80те младежи в два автомобила закъсали в снежните преспи под връх "Бузлуджа", където им се наложило да изкарат отминалата нощ. Рано сутринта днес започна спасителна операция на Пътно управление, Полиция, Противопожарна служба, Гражданска защита от област Стара Загора и младежите са измъкнати от снежния капан.
Сигналът за закъсалите младежи е бил подаден към 4 часа сутринта в пожарната в Стара Загора. Всичките са ученици - 7 момчета и едно момиче, абитуриенти от техникум в Раднево. Те закъсали в снега, след като нарушили забраната за навлизане на пътя между връх Шипка и връх Бузлуджа, в посока хижа Тинтява, на един километър след Бузлуджа в посока връх Шипка.
Като причина за това младежите обяснили, че се качили в планината за да правят дрифтове, но попаднали в снега. Те закъсали около 22.00 часа снощи и се наложило да прекарат цялата нощ в снежния капан. Младежите са в добро състояние.
Поради тежката пътна обстановка и силните снегонавявания, незабавно е организирано изпращането на тежка и специализирана техника от Агенция "Пътна инфраструктура" и пожарната служба. Около 9 часа пътят вече е бил разчистен и спасителните екипи успели да достигнали до групата младежи. Директорът на Областното пътно управление в Стара Загора Илия Златев заяви при БНР, че младежите са закъсали на около 700 метра от местността "Факлите" под връх Бузлуджа. Златев обясни, че той лично е извел младежите на два курса с високопроходим автомобил.

Стана ясно и че двама от родителите на младежите са тръгнали към върха, за да им окажат помощ, но единият родител също закъсал с автомобила си. Екип на Пътната служба вече е освободил автомобила. Закъсал е и един автомобил на пожарната, който се отправил да помага на бедстващите.
Агенция "Пътна инфраструктура" апелира гражданите за отговорно поведение и спазване на въведените ограничения на движението особено във високопланинските райони. С предприемането на неразумни действия те поставят под опасност не само собствения си живот, но и живота на спасителните екипи и затрудняват работата на пътните дружества като се изразходва финансов ресурс, който е предвиден да се използва за поддържане на пътната мрежа.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети