Турските удари срещу кюрдите в Сирия взеха цивилни жертви

DenNews.bg
22.01.2018
размер на текста:

Най-малко 11 цивилни жители на Африн, сред които 5 деца, са били убити при въздушните удари на турската армия вчера. Данните са на Сирийската обсерватория за правата на човека, цитирана от Франс прес.
Турският Генщаб настоява, че всички убити са терористи.
В събота Турция започна военна операция в района на Африн, Северна Сирия, срещу кюрдските милиции, които Анкара нарича „терористични организации“.
В по-ранните съобщения за удари над селището Джалбара се говореше за 8 убити от едно и също семейство бежанци от съседната провинция Идлиб.
Турската операция „Маслинова клонка“ включва въздушни бомбардировки и артилерийски обстрел.
Говорител на кюрдската групировка обвини турските власти в убийство.
В същото време турският президент Реджеп Ердоган заяви вчера в Бурса, че армията ще преследва „терористите от отрядите на „Силите за народна самоотбрана“ (кюрди, бел.ред.), които бягат от Африн, пише турският вестник „Йени Шафак“.
Виждаме как терористите се опитват да се скрият. Те ще бягат, а ние ще ги преследваме“, цитира думите на Ердоган ТАСС. Той добавя, че турските военни ще приключат скоро операцията в Африн и подчертава, че кюрдските отряди не могат да разчитат на помощта на САЩ срещу Турция.
Ердоган отново призова САЩ „да не провокират Турция“ и „да не посягат на границите на републиката“, тъй като Анкара „няма да търпи това дълго“.

САЩ и Франция призоваха Турция да спре операцията срещу кюрдите в Сирия.
Русия съобщи, че възприема с безпокойство новината за турската военна операция и призовава двете страни към сдържаност.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети