Ирак издаде смъртна присъда на германска гражданка

DenNews.bg
22.01.2018
размер на текста:

Германска гражданка получи смъртна присъда от иракски съд по обвинение, че е членувала в терористичната групировка "Ислямска държава".
"Централният наказателен съд разгледа делото на обвиняемата в тероризъм гражданка на Германия и я осъди на смърт по Закона за борба с тероризма", заяви говорител на иракския Висш съдебен съвет.
Той каза, че "в хода на разследването обвиняемата е признала, че е заминала от Германия за Сирия, а оттам за Ирак, повлияна от идеите на "Ислямска държава". Следствието е доказало, че германската гражданка е подпомагала джихадистите, участвала е в терористични актове, включително в нападения срещу служители на иракските сили за сигурност.
Присъдата може да се обжалва.
Жената, чието име не се съобщава, е първата чужденка, осъдена на смърт в Ирак за членство в групировката, отбелязва Ройтерс. Подсъдимата е от марокански произход.
Пред юли германското правосъдие съобщи, че в Мосул е било задържано и 16-годишно момиче с германско гражданство.
По германски данни за последните пет години от страната са заминали около хиляда ислямисти, решили да воюват на страната на джихадистите в Сирия и Ирак. От тях около 300 да се върнали в Германия, а 150 са загинали в конфликта.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети