8 пъти над нормата е замърсяването с прахови частици в Дупница, някои от тях постъпват директно в белите дробове!

DenNews.bg
21.01.2018
размер на текста:

 8 пъти над нормата е нивото на фините прахови частици в Дупница. Това става ясно от измерването на мобилните станции, които са монтирани на 3 възлови места в града по инициатива на лидера на местната структура на партия Да, България Иво Ников. Някои от фините прахови частици могат да бъдат спрени и пречистени още в носа, но по-голямата част попадат директно в белите дробове. Това са така наречените PM2.5 частици, които са по-фините, те не могат да се филтрират от лигавицата на носната кухина и отиват директно в белия дроб на човека.


Известен факт е, че в Дупница по-голяма част от домаинствата се отопляват с твърдо гориво. През града минава и международния път Е-79, а наблизо е и АМ "Струма". И един от най-големите замърсители- ТЕЦ "Бобов дол" също е в непосредствена близост до града, а комините му бълват денонощно. 

Не на последно място трябва да се отбележи и фактът, че дупничани предпочитат да се придвижват с личните си автомобили дори и на кратки разстояния и това допълнително доприняса за замърсяването на въздуха особено в пиковите часове.

 

За да получавате актуална информация за нивото на замърсеността не само в Дупница, но и в цялата страна, ВЛЕЗТЕ ТУК

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети