В Китай отчетоха спад на раждаемостта

DenNews.bg
20.01.2018
размер на текста:

 Спад в раждаемостта в Китай е отчетен през миналата година. Това е станало факт, въпреки че страната с най-голямо население в света облекчи политиката за раждане на едно дете и сега вече разрешава по две. През 2017 г. в Поднебесната империя са се родили 17,23 млн. деца. През 2016 г. броят им е бил 17,86 млн., съобщи шефът на националната статистика Нин Дзиджъ, предаде БГНЕС.

 

Страната, която е с население около 1,4 млрд. души, започна да смекчава политиката за едно дете през 2015 г. като реакция на загрижеността от застаряващото население и намаляването на работната сила. Въпреки че през миналата година раждаемостта е намаляла, според неназован служител на комисията за национално здравеопазване и семейно планиране броят на ражданията остава „на относително високо ниво“. Намаляването на раждаемостта се дължи на намаляващия брой жени в детеродна възраст и на настройката на хората да сключват брак, но да имат деца по-късно, твърдят от комисията.

Освен това около 53% от семействата, които вече имат едно дете, нямат желание за второ, сочи проучване, в което били включени 10 000 семейства.

 


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети