Днес Свети Атанас се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!

DenNews.bg
18.01.2018
размер на текста:

 Днес православната църква почита свети Атанасий Велики, живял през IV век, време, в което християнството укрепва в изпитанията на жестоки репресии и вътрешни дрязги.
Участвал в Първия Вселенски събор (Никея, 325 г.), Атанасий се показал с благодатно озарен ум в защита на вярата против ереста на Арий. А и по-късно той често се отличавал в спорове с еретици.
На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, той е ръкоположен на негово място в Александрия.
Преследван е заради вярата си и е живял в изгнание 15 години. Страдал при императорите Констанций, Юлиан Отстъпник, накрая и при Валент, по време на когото дори се укривал в гробница. Жителите на Александрия тъй настоявали да се върне епископът им, че императорът, опасявайки се от бунт, отстъпил.
Свети Атанасий Велики, епископ на Александрия, починал през 373 г. на 80-годишна възраст.
Църковно-християнският празник в негова чест (18 януари) в България е наричан и Атанасовден, Танасовден, Зимен свети Атанас, и Среди зима.

Народното поверие описва свети Атанас като победител на зимните студове и снегове, които му се паднали при подялбата на света между шестимата братя юнаци. На този ден светецът облича копринена риза и отива в планината да вика лятото.
С Атанасовден се свързва преломът в годишното време от зима към пролет и към лятото. Оттук идва названието му Среди зима, както и изразът „Атанас дойде, лятото дойде”.
Позната е и представата, че светците Атанас и Антоний са двама братя ковачи (железари, налбанти или ножари), затова Атанасовден се чества и като празник на занаята.

Днес имен ден празнуват всички с имената Атанас и Атанаска, Танас, Наско. Именици са също Трайко, Траян и доста други, сред които и Живко - без съмнение, защото по гръцкия си произход името Атанасий означава безсмъртен.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети