Турция хвърли в затвора петима журналисти

DenNews.bg
17.01.2018
размер на текста:

Петима журналисти бяха осъдени в Турция на строг затвор за пропаганда на тероризма, съобщи информационната агенция Доган.
Раджип Дуран, Айзе Дьозкан, Мехмед Али Челеби и Хюсеин Бекташ получиха по 1,5 година затвор за участие в кампанията за солидарност с „Йозгюр Гюндем“ – прокюрдски всекидневник, закрит с декрет през октомври 2016 г.
Присъдата на главния редактор на вестника Хюсеин Акьол е 3 години и 9 месеца, понеже „не показал достатъчно разкаяние“ по време на процеса според агенцията.
Петимата, които не присъстваха на процеса вчера, бяха обвинени за терористична пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена от Анкара за терористична организация.
Правозащитникът Раджип Дуран е бивш дългогодишен кореспондент на френския „Либерасион“ в Истанбул, сътрудник на Франс прес, Би Би Си и няколко турски всекидневника. През 1998 г. той прекарва 7 месеца в затвора заради статия, публикувана в „Йозгюр Гюндем“, припомня Франс прес.
Сред 55 000-те арестувани след пуча през 2016 г. има много журналисти и това тревожи западните партньори на Турция, която е на 155-о място сред 180 държави по медийна свобода в класацията на Репортери без граници. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети