Медиците от Дупница спряха работа за час: Без реформа болниците ще станат просто пунктове

DenNews.bg
15.01.2018
размер на текста:

Медиците и персоналът на общинската болница в Дупница прекратиха за час работата си днес, като част от националния протест на общинските болници от цялата страна.
Здравните работници се събраха пред входа на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и за пореден път повториха, че без адекватна реформа общинските болници в страната ще се превърнат в здравни пунктове, без възможност за диагностициране и адекватно лечение на пациентите.
Няма да е ясно къде и как ще се лекуват хората, затова и пациентите са притеснени, посочиха те.
Надвисналата над общинските болници гилотина е не само натрупаните задължения, голяма част от тях просрочени (за дупнишката болница цифрата е от порядъка на 600 000 лв.), но и увеличението на минималната заплата-с увеличението и от началото на тази година фонд работна заплата за МБАЛ „Св. Иван Рилски“ вече ще е 15 000 лв. Така лечебните заведения влизат във верижна реакция, водеща ги към все по-големи загуби.
Заплатите, цените на консумативите, лекарствата, горивото, ел.енергията и водата постоянно вървят нагоре, а стойността на клиничните пътеки не е променяна повече от 10 г.
В момента това, което болниците получават от НЗОК като плащане за извършено лечение не покрива разходите по него.


Актуализация на клиничните пътеки и адекватна реформа, силен държавен ангажимент към общинското здравеопазване, включително и под формата на целеви субсидии за изчистване на старите задължения, са единствената възможност за излизане от бедственото положение в здравеопазването, категорични са медиците.
Те напомниха, че вместо административната тежест да бъде намалявана, тя става все по-тежка и реално фокусът от здравеопазването бива изместван в ненужно усложнени правила и дейности, нямащи общо с качеството на здравеопазването.
Лекарите от Дупница посочиха още, че е нужна държавна политика и за това, че медицинските кадри у нас драстично намаляват.
Почти всички лекари и сестри са в предпенсионна и пенсионна възраст. Няма млади попълнения и системата ще се срине, но това няма да стане в далечно бъдеще, а буквално в следващите 2-3 години. Няма как да намаляваме разходите на болницата чрез съкращения, тъй като и в момента се работи на минимума. Отстраняването и на един лекар ще означава закриване на отделение, обясниха медиците.
Днешният национален протест премина под мотото "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!".
Точно час преди медици от цялата страна да спрат работа от пресцентъра на здравното министерство бе съобщено, че общинските болници ще получат 28,5 млн. лв. повече тази година. Това обаче е по-малко от 20% от задълженията на болниците.
От здравното министерство съобщиха още, че са готови да оказват методологическа и експертна помощ за преструктурирането на болниците.
Категоричната позиция на ведомството е, че болниците не могат да получават целеви субсидии, тъй като това би било нерегламентирана държавна помощ. Затова и обещаните 28,5 млн. лв. ще бъдат отпуснати за спешна медицинска помощ, както и дейности, които в болниците се извършват, но са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, защото са в болници, които са в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната. Част от парите са и за медицинската експертиза (ТЕЛК).

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети