Протести бележат официалното откриване на европредседателството ни

DenNews.bg
11.01.2018
размер на текста:

 С няколко протеста ще бъде отбелязано началото на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Припомняме, че днес то се открива официално.

Ще протестират еколозите, привърженици на втория лифт на Банско и други. Протестът в подкрепа на Истанбулската конвенция е единственият дневен протест. Всички останали граждански инициативи са след 17.00 часа.

Полицаите също насрочиха протест, но преди това от 8.30 часа в Министерския съвет синдикатите от КНСБ, които представляват интересите на работещите в системата на МВР, ще срещнат с премиера Бойко Борисов. Взети са необходимите мерки за сигурност, увери по-рано МВР, в сила са и ограничения в движението.

При засилени мерки за сигурност тази вечер в София ще бъде открито официално Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. За специалната церемония в Народния театър у нас пристигат лидерите на европейските институции - председателите на Европейския парламент Антонио Таяни, на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, както и колегиумът на Европейската комисия. БНТ1 ще предава пряко церемонията по откриването на българското председателство от 19.30 часа тази вечер. Заради откриването на председателството и посещението на европейските делегации в София има засилени мерки за сигурност. В района около НДК, Народния театър и ларгото са разположени патрули на специализирани полицейски сили, НСО и общинска полиция. От вчера е забранено паркирането около Народния театър.

По преценка на полицията е възможно да бъде спряно и движението на автомобили около НДК и Народния театър. Забранени са полетите на дронове над центъра и района на летище София.

Преди официалното откриване на българското председателство премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред Европа по време на Българското председателство и българските приоритети като част от програмата на триото Естония - България - Австрия.

В 19.00 часа в Народен театър "Иван Вазов" ще започне Откриващ концерт на Българското председателство.

Изказвания ще направят президентът Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В рамките на шестте месеца, през които страната ни ще изпълнява този ангажимент, са предвидени 299 събития - предимно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и други градове.

България ще бъде домакин на среща на върха с участието на държавните лидери от страните-членки на ЕС и държавите от Западните Балкани.

В програмата са заложени 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение.

На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на председателството са планирани още около 85 събития.

Основни приоритети са кохезионната политика, интегрирането на Западните Балкани, сигурността и стабилността, както и икономическият растеж с фокус върху единния цифров пазар.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети