Методи Стойнев сезира международни организации за грубото вмешателство от страна на министър Кралев в шахмата

DenNews.bg
08.09.2017
размер на текста:

"Свидетели сме на брутално и скандално политическо кадруване в българския шахмат". Това обявиха от ръководството на Българския шахматен съюз 1931. Дупничанинът Методи Стойнев, вицепрезидент на БШС 1931, Симеон Стоичков, също вицепрезидент и Валентин Кръстев, юрист на съюза, дадоха пресконференция днес в София.
Поводът за нея бе появата на спортния министър Красен Кралев на учредителното събрание на нова шахматна организация на 2 септември във Велико Търново. „Това се явява грубо нарушаване на Закона за физическото възпитание и спорта и демократичните принципи. Това събрание, което трябваше да изиграе ролята на обединително, всъщност задълбочи още повече кризата в българския шахмат“, посочи Стойнев и попитай кой всъщност е свикал събранието във Велико Търново. „Министърът ли? Това негова работа ли е? Защо не бяха поканени всички шахматни клубове? За какво обединение ще говорим, след като тези, които в продължение на три години отваряха очите на министъра и подчинените му, тези, които водиха борбата и доказаха корупцията в Българската федерация по шахмат, грубо са пренебрегнати и оставени извън новата федерация на господин Кралев. В тази федерация не участваха, защото не бяха поканени, едни от най-активните клубове в страната, а участваха клубове без дейност, представени с пълномощници, което най-меко казано е скандално. Една голяма част от тези клубове през последните години никога не са участвали в шахматния живот, техни представители не са играли в никакви държавни първенства, но с пълномощни крепят статуквото от дълги години на вече иначе изхвърлената от европейските структури Българска федерация по шахмат. Основните учредители на тази организация са клубовете, които през есента на 2015 г. изпратиха открито писмо до Кралев в защита на вече доказаните с факти криминално проявени бивш президент на БФШ Силвио Данаилов и изпълнителният директор Николай Велчев.


Защо шахматните клубове в страната не бяха уведомени писмено и поканени да участват? Защо предварително не беше изпратен уставът на новата организация, за да бъде обсъден. Законно ли е въобще това събрание? Известно ли е, че то беше организирано от вече бившия изпълнителен директор на БФШ Николай Велчев, който трябва да връща над 2,5 милиона лв. на Министерство на младежта и спорта. Той е един от архитектите и помагачите на „най-мащабната злоупотреба в българския спорт“ по думите на министър Кралев. Какво излиза? Министърът говори едно, а върши друго. Министърът ще отрече, че Велчев не е бил на събранието, защото не го е видял там. Но по времето, когато той е бил в залата и е говорил, Велчев се е крил в тоалетната“, се казва в позицията на ръководството на Български шахматен съюз 1931. В нея се пита още:

„Защо министър Кралев се опита да създава своя федерация? Той определи нейния състав, няколко пъти привиква отделни шахматисти и деятели, за да им поставя ултимативно условието, че Руслан Тошев трябва да бъде президент, а в състава да бъдат включени тези, които бяха избрани. Преди това същият Тошев пак беше предлаган да бъде президент на БФШ. Кой е Руслан Тошев и каква е неговата шахматна дейност през последните 35 г.? Ако не на национално равнище, то във Варна? Срамно е за един министър да дамгосва шахматни кадри. Не е ли грубо нарушение на правата на човека и Конституцията, един министър да казва кои лица не трябва да бъдат в УС? Нали живеем в демокрация и изборът на всяко ръководство е подчинено на определени условия. Избират учредителите, при това след обсъждане на кандидатурите и с тайно гласуване. Защо във Велико Търново е нарушен този основен принцип-всички са избрани с явно гласуване след караници и заплахи, защото при тайното много от „парашутистите“ на Кралев най-вероятно нямаше да бъдат избрани.
Защо министър Кралев, след като „прогледна“ след близо 2 г. натиск и най-после видя „най-мащабната злоупотреба в българския спорт“ не сезира прокуратурата и не се разграничи от тези, които нанесоха това срамно петно не само на спорта, но и на страната, а се съюзи с тях?
На проведената среща с изп.д. президент на ФИДЕ Макропулос и президента на Европейския шахматен съюз Зураб Азамайпарашвили, на 19 юли 2017 г. в София, последните ясно и категорично заявиха на пресконференция, че те искат да работят с нова федерация, в която да няма представители на досегашната. Всички бивши членове на УС на БФШ трябва да докажат, че не са съпричастни към далаверите на Данаилов и Велчев, защото пред съда в Лозана, Данаилов заяви, че всичко което е правил е със съгласието на УС на БФШ.
В новото ръководство на обединената федерация влизат четирима бивши членове на УС на БФШ в периода 2011-2014 г. и още двама от тях в контролния съвет.
Иван Генов-вицепрезидент на БФШ, в момента президент на БФШ, а сега и съпрезидент на новата организация БФШ2. Този човек до последно не иска да признае и продължава да не признава за далаверите, които са вършени в БФШ, Дори даде пресконференция след изявлението на министър Кралев, че всичко което той е казал не е вярно. Той предприе редица активни защитни действия в полза на престъпниците. Дори на 19 юни, когато в София бяха Макропулос и Азамайпарашвили, той замина за Москва, за да търси защита от Илюмжинов-все още президент на ФИДЕ, човекът когото Данаилов подиграва и обижда в продължение на три години.
Васил Антонов-член на УС на БФШ и член на новия УС. Този човек разигра фарс в парламента с министър Кралев през август 2016 г. Антонов му зададе безобиден актуален въпрос (свързан с финансирането на федерацията, във връзка с предстоящата Олимпиада в Баку), за да блокира подготвения актуален въпрос за далаверите в БФШ от депутатката Ташева от Атака. Съгласете се, че за две седмици няма как да бъде питан министър по една и съща тема. И най-важното: Антонов изпрати сърцераздирателно писмо в защита на Данаилов и Велчев до конгреса на ФИДЕ и Асамблеята на ECU в Баку през септември 2016 г., вместо да предприеме просто действие-да постави на обсъждане в УС на БФШ изнесените факти в докладите на АДФИ и ММС.
Янко Кесаровски, Маргарита Войска-мълчаливи наблюдатели на случващото се в тази вече доказано ясно криминална организация. Аз съм убеден, че по-голямата част от членовете на УС на БФШ не са знаели в началото за далаверите на Данаилов и Велчев. Но повече от година и половина активно се говори и се изнесоха много факти от проверки на АДФИ и Инспектората на ММС, но никой от членовете на УС не си подаде оставката до отнемането на лиценза на БФШ от министерството. Така че, те са мълчаливи съучастници на случващото се в БФШ. В бъдеще съдът ще се произнесе каква е точно тяхната съпричастност към далаверите, когато те управляваха българския шах.
В новия управителен съвет е „избран“ и Пламен Симеонов-зам.-кмет на град Банкя и председател на ШК „Банкя“. Това е шахматният клуб, през който бяха „превъртени“ парите за измислените турнири през 2014 г. в Албена и Златни пясъци, за които до последно от федерацията твърдяха, че са проведени, а сега трябва след надчет да връщат 381 000 лв. след направена проверка от Инспектората на ММС. Турнири няма, но и парите ги няма. В миналия УС беше и Недков-също вицепрезидент на БФШ и вицепрезидент на ШК „Банкя“. Знаете ли, че той вече е осъден да заплати 227 000 лв. за укрито ДДС от дейности на същия този ШК „Банкя“. И на този клуб в навечерието на обединителното събрание министър Кралев превежда 75 000 лв., като най-добре работещ клуб. Това вече е пълна подигравка с всички останали шахматни клубове в страната. Този клуб няма нито един състезател, а в представения в ММС проект, въз основа на който са преведени тези пари, са включени всички млади шахматисти от страната, участвали в европейски и световни първенства през последните години.
Докога господин Кралев ще се подиграва с шахмата в страната?!
Няма съмнение, че тези господа са избрани в новия УС на БФШ със съдействието на министър Кралев, за да прикриват следите, които тепърва, да се надяваме, съдебните органи ще разнищват. Става въпрос за преведените пари от спонсори, които също са заминали към сметката на измисления Европейски шахматен съюз в щата Делауеър, САЩ. А сред най-големите спонсори са АЕЦ „Козлодуй“ с изп. директор Иван Генов, „Пасарел медет“ и др. Има документи от разследващия журналист Стефан Никодимов, че през БФШ са прани пари и от КТБ. Но това министъра явно не го интересува. Че тази федерация, през фирмата на Данаилов и дъщерята на Велчев, си позволява да спонсорира театрални постановки, но не и шахматни прояви.
Действията на министър Кралев със създаването на собствена федерация по шахмат са грубо нарушение на международната харта на спорта.
За тези негови действия-грубо вмешателство на държавата в спортна федерация, ще сезираме международните организации, на първо време ФИДЕ и ЕШС. Със своите действия министър Кралев не само не съдейства за ликвидиране на кризата в българския шахмат, а я задълбочи още повече.
Кой ще носи отговорност за последиците? Членството на България с тази „Кралева“-БФШ2 организация, няма да бъде възстановено в ЕШС, а твърде вероятно е да бъдем изключени и от ФИДЕ на предстоящия конгрес в Турция.
Защо министър Кралев, след като толкова бранеше БФШ, не ги попита защо са се представили толкова зле на миналата олимпиада, заемайки „престижното“ 66 място", каза още Стойнев. Позицията на Български шахматен съюз 1931 е подкрепена от 56 клуба от страната.

 

ЦЯЛАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК:

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети