Правителството проверява прал ли е пари съпругът на Бокова

DenNews.bg
07.09.2017
размер на текста:

Правителството ще извърши проверка и ще вземе решение остава ли Калин Митрев на поста си представител на България в Съвета на директорите на ЕБВР.
Журналистическо разследване уличи Митрев, който е съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, е участие в т.нар. "азербайджанска перачница".
"С внимание следим темата и сме притеснени от информацията, разпространена в медиите. Разпоредих проверка по изнесените данни и изисках обяснение от Калин Митрев, представителя на България в Съвета на директорите на ЕБВР", пише в позицията на Горанов, разпространена до медиите вчера.
"На база на събраната информация, правителството ще вземе отношение по казуса на редовното си заседание в четвъртък", посочва Горанов.
Световни медии обвиниха азербейджанския президент Илхан Алиев, че е плащал на редица международни организации и личности да изчистят името на страната му пред световната общественост.
Разследването показа, че Калин Митрев е получил около 425 000 евро от "азебрайджанската перачница" за няколко години.
Самият Митрев обясни, че тези плащания са по договор за консултантски услуги с частната азербайджанска фирма “Авуар Ко", която работи основно по държавна програма за предотвратяване на наводнения по поречието на реките Кура и Арас.
Митрев смята, че скандалът е атака срещу него и съпругата му. Той твърди, че доходите му са декларирани и данъците им са платени.
"Това е безсмислена спекулация. Достатъчно сензационна, за да предизвика интерес и вреди на мен и семейството ми", каза Митрев пред Нова тв.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети