Пълна евакуация на Флорида заради ураган, взел вече жертви

DenNews.bg
07.09.2017
размер на текста:

 Жертви и опустошения по пътя на урагана "Ирма" през Карибските острови. Най-малко 7 души са загинали на френските острови Сен Мартен и Сен Бартелеми, както и на малкия карибски остров Барбуда, който е почти изцяло разрушен.
Там живеят около 1800 души. Министър-председателят прелетя с хеликоптер над острова. Летището е разрушено, а над 90% от сградите имат щети. Около 30% от тях са напълно срутени.
Скоростта на вятъра на островите е над 260 км/ч, а поривите са до 380 км/ч. Само за няколко часа са паднали валежи колкото е нормата за три месеца.
Заради вятъра морското ниво се е повишило с 5 м, а вълните са достигали 12 м.
Стихията, която е от най-високата пета степен, се движи на северозапад и вече връхлетя Пуерто Рико. До два дни се очаква да достигне американския щат Флорида.
"Ако решите да останете в Маями ще трябва да се оправяте сами, защото ние няма да поставим живота на нашите пожарникари и полицаи на риск докато бурята ни удря", коментира кметът на Маями Филип Ливайн.
"Водата може да залее къщата ви. Помислете за вашето семейство. Ние може да построим къщата ви, но не можем да ви върнем семейството", заяви губернаторът на Флорида Рик Скот.
Ураганът е с диаметър от 675 километра – погледнат от горе изглежда като чудовище. Флорида от край до край е 225 километра, което означава, че „Ирма” може да потопи и двете крайбрежия на щата. Ето защо хората се притесняват. Обявена е задължителна евакуация в Маями.


70 са вече жертвите на урагана Харви, опустошил Тексас и Хюстън.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети