Днес се навършват 8 г. от потъването на кораба „Илинден“, погребал 15 българи

DenNews.bg
05.09.2017
размер на текста:

Днес се навършват осем години от трагедията в Охридското езеро, която отне живота на 15 българи.
На 5 септември 2009-а, на около 200 метра от брега, потъна корабът "Илинден" с общо 57 души на борда.
Около 10 и половина сутринта 60-годишният плавателен съд, който трябваше да закара нашите сънародници до манастира Свети Наум, започна да потъва.
Въпреки усилията на над 20 души, които се включиха в спасяването, 15 българи бяха погълнати от водите на Охридското езеро.
Пътниците на кораба бяха от Златица, Пирдоп, Челопеч и село Антон и са били на организирана двудневна екскурзия.
За инцидента прокуратурата повдигна обвинения срещу капитана на „Илинден" Сотир Филески и експерта, дал сертификата за годност на плавателния съд Бранко Баич.
На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Сотир Филевски и Бранко Баич бяха осъдени на по една година затвор.
Противоречива е информацията за това как е станал инцидентът. Едната версия е скъсване на стоманено въже, което поддържа баланса на кораба. Това са оценили експертните екипи, които пристигнали на мястото на трагедията. Според свидетели корабът е бил стар, разцепил се е на две и потънал изведнъж.
Според прокуратурата не са спазени редица изисквания за техническата годност на кораба и неговата поддръжка. Плавателният съд е бил претоварен, като вместо допустимите 43-ма души, на борда му имало поне 55 туристи. Източник: dir.bg

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети