Сърцето обича положителните емоции, удоволствието и движението

DenNews.bg
29.09.2017
размер на текста:

 "Сърцето обича положителните емоции и удоволствието, както и движението - това категорично удължава живота му. И задължително трябва да помним, че малките промени в начина на живот носят големи ползи за здравето на сърцето."

Това заяви пред News.bg полк. доц. Ивайло Даскалов, началник на Клиника по Кардиология към Военномедицинска академия, в Деня на сърцето - 29 септември.

Според статистиката, сърдечносъдовите заболявания продължават да са най-честият убиец в световен мащаб. България не прави изключение от тази тревожна тенденция - 2/3 от общо починалите годишно пациенти са именно заради болести на сърдечно-съдовата система, в това число поради остър миокарден инфаркт, поради тежка сърдечна недостатъчност.

Засега остават спекулативни данните за това повече са мъжете или жените със сърдечни проблеми, но е факт подмладяването на засегнатите, както по отношение на артериалната хипертония, така и по отношение на исхемичната болест на сърцето.

"Всичко това насочва интереса на медицинската общност към профилактиката на рисковите фактори, които ни заобикалят", категоричен е кардиологът и допълва, че човек трябва да е физически активен, да е емоционално позитивен, трябва да живее като цяло природосъобразно.

Изборът на храните, които консумираме преди всичко трябва да бъде съобразен с хранителните качества, които предоставят, тъй като те влияят на здравословното състояние, включително и това на сърцето. Трябва да се храним умерено, да не прекаляваме с някои храни, за които е известно, че повишават холестерола.
Съветът на специалиста е в менюто си да заложим максимално на плодове и зеленчуци, течности, мляко и млечни продукти. Рибата е най-предпочитана от групата на месните продукти. Следват телешко и пилешко месо, а що се отнася до свинското - по възможност да се избягва.

Доста по-сериозни са обаче рестрикциите по отношение на напитките, като там количествата са дори леко хумористични за балканските стандарти, в частност България. Според разписанията, дневно можем да избираме между 25 мл концентрат, 250 мл червено вино или 300 мл бира.

"Движението също е много важно, но трябва да се знае, че сърцето не обича продължителните и тежки физически натоварвания", алармира още доц. Даскалов. Затова той препоръчва ежедневните разходки и леки физически натоварвания през уикенда.

И не на последно място - здрав дух, здраво тяло.

Преди всичко обаче човек трябва да е внимателен и навреме да долавя най-леките симптоми, които подсказват, че нещо със сърцето не е наред.

Затова и всички ние трябва да сме посланици на здравото сърце - подсказвайки на хората около нас, че е добре да се грижат за здравето си с няколко лесни примера - да бъдат физически активни, да ограничат тютюнопушенето и да хапват повече плодове и зеленчуци

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети