Прокуратурата разпореди проверка на всички законни оръжия

DenNews.bg
29.09.2017
размер на текста:

Върховна административна прокуратура (ВАП) e започнала проверка дали огнестрелните оръжия се използват за целите, заради които са издадени разрешения.
ВАП се е самосезирала заради множеството инциденти и извършени закононарушения и престъпления с използаване на оръжия в цялата страна в периода март – септември 2017 година, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.
Най-фрапиращият случай беше, когато софиянец застреля 45-годишната си съпруга в заведение посред бял ден и се оказа, че разрешителното за оръжието му е изтекло преди 9 години, а МВР не е направило нищо.
ВАП е възложила на Главна дирекция „Национална полиция“ да извърши проверка дали във всеки конкретен случай основателната причина, обосновала необходимостта от издаването на разрешително за придобиване, съхранение и/или носене, и употреба на оръжия и боеприпаси за тях е налична и към настоящия момент.
Главната цел на проверката е да се установи дали оръжията, за които са издадени разрешителните, се използват за някоя от лимитативно определените граждански цели в чл. 6 ал. 3 и чл. 58 ал. 1 т.10 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.
ВАП е разпоредила на Главна дирекция „Национална полиция“ в друмесечен срок да обобщи и анализира резултатите от проверката и да предприеме конкретни мерки за отстраняване на констатираните нередности и слабости, с цел подобряване на дейността по контрола на оръжията и боеприпасите, се казва още в съобщението.
Притежателите на законно огнестрелно оръжие в България са 340 583 души, сочи справка от тази година. За сравнение миналата година те са били около 250 000. Експертите твърдят, че желаещите да имат оръжие се увеличават всяка година. За 40% от тях е обявено, че се ползват за самоохрана, а над 180 000 оръжия са предназначени за лов. Валидността за всяко разрешително е 5 години.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети