12 години затвор за братоубийство

DenNews.bg
27.09.2017
размер на текста:

 По обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна мъж, убил по особено мъчителен начин и с особена жестокост родния си брат, получи наказание 12 години лишаване от свобода при строг режим
Предаденият на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна Георги В. за братоубийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, бе осъден днес, 27 септември 2017 г., на 12 години лишаване от свобода при строг режим на изтърпяване на наказанието.

Състав на Варненския окръжен съд призна за виновен по повдигнатото обвинение 43-годишния подсъдим, като го осъди на 18 години лишаване от свобода. Заради съкратеното съдебно следствие, което поиска подсъдимият, наказанието му бе редуцирано с една трета. Общото наказание, което Георги В. ще изтърпява, е 12 години лишаване от свобода. В тежест на подсъдимия са и направените по делото разноски в размер над 3000 лева.

Тежкото престъпление станало на 17 януари тази година в дома на бабата на двамата братя в село Житница. Сигналът за намереното мъртво тяло на Данаил бил подаден от подсъдимия до кмета на селото. При извършения оглед в дома на убития е намерено и оръжието на престъплението – дървена тояга.

Между двамата братя, които били отгледани от баба си и дядо си, имало чести конфликти. Убитият Данаил харчел пенсията на баба си за алкохол. При разправия за това той я бутнал и възрастната жена счупила тазобедрена кост. След претърпяната операция баба му се преместила да живее в дома си в град Провадия. Георги отишъл при нея, за да полага грижи за възстановяването й, а Данаил останал в Житница. Препитавал се със средства, които близки на покойници му плащали да копае гробове.

Георги В. често ходел до къщата в село Житница, откъдето пренасял дърва за огрев в дома им в Провадия. Дървата баба му получавала като социално слаба.

На 16 януари 2017 г. той се качил на влака и отишъл в Житница с намерението да вземе още дърва, с които да се отопляват в Провадия. След като пристигнал в селото, през нивите се отправил към семейната къща. Вратите били затворени с катинари, но работел телевизорът. Брат му Данаил го нямало и Георги решил да го чака, докато се прибере.

След като Данаил се върнал от гостуване в ромско семейство, които често го хранели, Георги вързал ръцете му. Започнала разправия за дървата, които подсъдимият искал да вземе на другия ден и да отнесе в Провадия. Георги нанесъл побой над физически по-слабия Данаил. С дървена тояга налагал брат си навсякъде по тялото, главата и лицето, после продължил да го рита в главата, докато Данаил престанал да мърда.

След престъплението избърсал кръвта от лицето му, разходил се, умувайки какво да прави. Върнал се да провери дали състоянието на зверски пребития не се е подобрило и решил да заличи следите си. Кървавите дрехи на пострадалия събрал и изхвърлил в чували заедно с въжето, с което вързал ръцете му.

След като се прибрал в Провадия, съблякъл и своите дрехи, по които също имало кръв. Решил да се освободи от тях, като ги изхвърли в нивите край Житница. Около 18, 20 часа на 17 януари Георги се качил на влака за Житница. Заровил окървавените си дрехи в снежна пряспа и отишъл в къщата. Дървената сопа, с която удрял брат си Данаил, Георги укрил в нужника на двора. После отишъл в кметството да съобщи, че брат му не е добре. Кметът повикал полиция и заедно отишли в дома на Данаил.

Комплексната съдебномедицинска експертиза посочила като причина за смъртта на Данаил контузия на мозъка, довела до остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. Множество тежки травми по тялото на убития били установени и по време на аутопсията на трупа.

По делото били назначени и комплексна биологична и трасологична експертиза, а ДНК-експертизата категорично уличила Георги като извършител на умишленото убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети