Меркел спечели убедително, но с намаляла подкрепа

DenNews.bg
25.09.2017
размер на текста:

Ангела Меркел победи убедително на изборите в Германия, но с по-малко подкрепа спрямо изборите през 2013 г. Според последните данни Християн-демократическия съюз с партньорите им от Християнсоциалния съюз печелят над 32% от гласовете.
Големият конкурент на Меркел, Мартин Шулц получава около 20 на сто от вота. Популистката партия "Алтернатива за Германия" е трета политическа сила с около 13%, следват Либералите с 10 на сто, Зелените с 9,5% и Левите с 9%.
Подкрепата за Меркел е намаляла с около 8% спрямо предишните избори, партията на Шулц също отстъпва с 5 на сто. Най-много нови гласове печели "Алтернатива за Германия", която за първи път влиза в парламента. Последните може би щяха да се представят още по-добре при по-ранен вот, тъй като преди няколко месеца темата за имигрантите беше отслабила още по-сериозно позициите на управляващите.
Първата реакция на обществото бе именно срещу популистката партия-младежи излязоха на протест в центъра на Белрин.


Все още не е ясно дали Меркел ще състави ново правителство до края на годината. Тя изключи възможността за правителство на малцинството, а намерението й е Германия да разполага със "стабилно правителство".
Канцлерът отбеляза, че очаква трудни преговори за образуването на управляваща коалиция.
По повод декларацията на лидера на социалдемократите Мартин Шулц, че те ще излязат в опозиция Меркел отбеляза, е "живеем в трудни времена" и че всички партии трябва да обмислят своите отговорности.
Пред тв канал А Ер Де Ангела Меркел допусна възможността за коалиция с либералната Свободна демократическа партия и екологичната партия Зелени.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети