​Отбелязваме 109 години от обявяването на България за независима държава

DenNews.bg
22.09.2017
размер на текста:

 На 22-ри септември 1908-ма в старата столица Велико Търново княз Фердинанд прочита за пръв път манифеста, с който обявява Независимо царство България и така отхвърля напълно васалитета към Османската империя. Официални церемонии за Деня на независимостта ще се проведат в цялата страна с полагане на венци, издигане на националния флаг, молебени за независима България и разнообразни празнични програми. В София тържествата започват в 11 на площад „Княз Александър I".

 

В нощта на 21 септември 1908 година царският влак тръгва от Русе към Велико Търново. В него пътували княз Фердинанд и цялото българско правителство. На гара Две могили влакът спира, а министър – председателя Александър Малинов пише на коляно най-важния държавен документ – манифеста, с който часове по-късно България ще бъде обявена за независима държава. Всички чакали Княза на гара Търново, неочаквано обаче царският влак спира на малката гара Трапезица. Наближавайки гара Трапезица, влакът забавя своя ход, Фердинанд, който е облечен в пълна парадна униформа, обкичен с всичките си отличия, прибира манифеста от Александър Малинов слиза и пожелава сам да се придвижи от църквата свети 40 мъченици"
В църквата „Свети четирсет мъченици" неочаквано за всички Князът прочита за пръв път манифеста. България вече е независима.

Преписи на манифеста са разпратени по всички краища на страната, а България се превръща в равноправна на държава пред света.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети