Тревожно покачване на болните от диабет у нас

DenNews.bg
20.09.2017
размер на текста:

 Тревожно е покачването на заболелите от захарен диабет. В България заболелите са достигнали близо 8.8%, което е половин милион българи. Това заяви пред БНТ проф. Ивона Даскалова, началник на клиниката по ендокринология и председател на Българската диабетна асоциация. През 2015 година в световен мащаб заболелите от захарен диабет са 415 млн. Очаква се през 2030 г. техният брой да достигне близо 500 милиона. България не е изключение от общата тенденция. Докато през 1992 г. сме имали около 3% заболеваемост, което е около 250 000 души, вече гоним 8,8%, което е половин милион българи. Над 46,5% в световен мащаб са недиагностицирани. Друго тревожно състояние е преддиабета и затлъстяването. В световен мащаб през 2017 г. 305 милиона души страдат от тези състояния, а през 2025 г. се очаква техният брой да стане 419 милиона. „В България няма точна статистика на преддиабета, но това е състояние с което трябва да се борим", заяви проф. Даскалова.
Това състояние е на т.нар. рискови групи. На първи място това са хората със затлъстяване и наднормено тегло. В България има 60% хора с наднормено тегло и около 20 % със затлъстяване, каза професорът. „В профилактиката е ключът и развръзката на въпроса", смята проф. Даскалова. „Големият процент на хора с преддиабет са с наднормено тегло, застоял начин на живот и висок стрес. Пациентът се оплаква от една обща отпадналост, уморяемост, съхнене на устата. Не винаги клиничната картина е така ярка като жажда, често уриниране, повишен апетит", уточни проф. Даскалова.
Тя предупреди, че това са едни от симптомите и е червената лампичка, че човек трябва да провери кръвната си захар. Според проф. Даскалова не е достатъчно само кръвна захар на гладно. Трябва да се провери и кръвната захар два часа след хранене. "При някои пациенти с това състояние преддиабет имаме завишени стойности на кръвната захар сутрин. Но все още това не е диабет - 6.7, 6.8, 6.9. Това не е успокоително - това е знак, че човек трябва да се изследва. Тук е важно да се измери талията, защото над 80 см при жените и над 94 см при мъжете вече ни насочва към едно състояние метаболитен синдром, като завишени липиди, завишено кръвно налягане и т.н. Какво трябва да се направи? Най-точната методика е орален глюкозо-толерансен тест и да се прецени дали е отключил диабет", каза проф. Даскалова.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети