Белгийските католици се опълчиха на папата и пак евтаназират психично болни

DenNews.bg
18.09.2017
размер на текста:

 Белгийската католическа  общност не се подчини на папа  Франсиск и все още позволява евтаназия в психиатричните клиники, съобщава "Религиозна новинарска служба".
През август папата поиска белгийската благотворителна организация "Братя на милостта" да спре да предлага евтаназия в своите психиатрични болници. Ватиканът даде на католическата конгрегация месец да изпълни това решение.
Конгрегацията настоява, че разрешението за провеждане на евтаназия напълно съответства на католическата доктрина. В своето изявление "Братя на Милостта" съобщиха, че преговорите с официални представители на църквата все още не са постигнали резултати.
Лекарите в 15 психиатрични клиники на "Братството на благотворителността" все още могат да водят евтаназия. За да могат пациентите да бъдат избавени от живота от клиниките, те трябва да докажат, че са в състояние на "непоносимо страдание". За да постигнат това, трябва да общуват с най-малко трима лекари, единият от които трябва да бъде психиатър.
По този начин Белгия остава една от двете страни, където лекарите имат право да убиват хора с проблеми с психичното здраве.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети