Съдът насрочи дела за милиони левове, заведени от пострадали при потопа в Бисер

DenNews.bg
18.09.2017
размер на текста:

Част от гражданските дела, водени от пострадалите от наводнението в село Бисер, вече са насрочени за разглеждане от Софийския градски съд. Очаква се някои от процесите да тръгнат през октомври, други през ноември и декември. При някои стартът е определен за януари и февруари следващата година, пише вестник "Сега".
Над 30 граждански дела са заведени в София срещу община Харманли и Министерството на отбраната (МО). Има и дела за шестцифрени суми - едно от тях е за 500 хил. лв., има и за над 100 хил. лв. Средната цена на исковете за около 70 хил. лв. Всички дела са заведени от един и същи шуменски адвокат ден преди февруари т.г. да изтече 5-годишната давност.
Хасковското село бе пометено, след като на 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир "Иваново". Осем души се удавиха, а приливната вълна повреди повечето постройки в селото и унищожи покъщнината. Дни след като изтекоха петте години, в които хората можеха да завеждат граждански дела за обезщетения, прокуратурата повдигна обвинение на Ирена Узунова - бивш областен управител на Хасково. На 19 юли обвинителният акт срещу нея беше внесен в Районния съд в Харманли. По принцип това е основание да спрат делата за обезщетения в очакване на окончателна присъда срещу Узунова. Магистрати допуснаха, че спирането може да бъде отменено от горната инстанция, тъй като исковете не са срещу областната управа, а срещу МО и общината. Исковите молби на пострадалите са идентични. В тях се твърди, че с бездействието на отговорните служители от общината и министерството, които са стопанисвали язовира, се е стигнало до срутването на язовирната стена. От МО оспорват исковете с аргумента, че язовирът не е негова собственост и не го стопанисват. От общината обаче твърдят, че МО притежава съоръжението и затова те не са могли да правят нищо по него.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети