18 ​години затвор за Емилия Ковачева за опит за умишлено убийство

DenNews.bg
15.09.2017
размер на текста:

 18 години затвор за Емилия Ковачева за опит за умишлено убийство на 4-дневната Никол. Съдът присъди и 400 хиляди обезщетение за малката Никол. Ковачева е подсъдима за това, че по време на дежурство в нощта срещу 18 април е пребила почти до смърт новороденото.
Съдът измени и мярката ѝ от парична гаранция в домашен арест. Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва или протестира пред по-горната инстанция - Софийски апелативен съд.
Никол беше приета по спешност в болница „Токуда“ с черепно-мозъчна травма, а без своевременна лекарска намеса, според експертите е имало реална опасност да умре.

Доживоен затвор за акушерката поискаха чрез защитника си родителите на битото бебе. Адвокат Мария Даскалова посочи, че случаят ангажира много силна емоция не само в съдебната зала, но и в цялото общество. И призова да не се спекулира с лошите условия на труд, които не могат да са оправдание. Прокурорът настоя за 12 години затвор. Той е категоричен, че вината на Ковачева е доказана чрез експертизите, свидетелски показания, както и записите от камерите в отделението. Според него е категорично, че травмите на Никол са от удари, които са нанесени от дежурната в тези часове Емилия Ковачева. Обвинителят заяви, че акушерката е проявила особена жестокост, ярост и цинизъм. Преди пледоариите акушерката за първи път проговори пред съда, като направи уговорката, че няма да отговаря на въпроси.

Тя разказа, че в нощта, за която е обвинена, е била на 24-часово дежурство и е била много уморена, но заяви, че не помни да е удряла бебе. Извън залата Ковачева не направи коментар.

Защитната пледоария продължи повече от 3 часа. Според адвокат Янев доказателствата са манипулирани и тенденциозни, полицията, прокуратурата и експертите са пристрастни, а медиите са сатанизирали клиентката му. Иначе основната защитна теза е, че бебето е било изпуснато неволно, при това след като Ковачева си е тръгнала от работа.

Източник: БНТ

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети