Северна Корея изстреля нова балистична ракета

DenNews.bg
15.09.2017
размер на текста:

Северна Корея изстреля поредна балистична ракета от района Сунан край севернокорейската столица в източна посока.
Ракетата е прелетяла над северния японски остров Хокайдо в посока Тихия океан и паднала на 2200 км източно от нос Еримо.
Жителите на Североизточна Япония бяха призовани да потърсят укритие в здрави сгради и подземия, както и да съобщят в полицията за евентуално падане на отломки от ракетата. Това е шестата ракета, когато Пхенян изстрелва над японска територия.
Северна Корея е изстреляла балистична ракета със среден обсег на действие, оценява Пентагонът, цитиран от световните агенции. Ракетата не е била заплаха за Гуам, допълни американската армия.
Според японските власти обаче може би става дума за междуконтинентална балистична ракета.
Съветът за сигурност на ООН ще се събере по-късно днес по искане на САЩ и Япония.
Новият "провокативен ракетен пуск" на Северна Корея означава, че японският народ за втори път през последните седмици е бил подложен на заплаха. Тези продължаващи провокации само задълбочават икономическата изолация на Северна Корея, подчерта държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.
Петнайсетчленният Съвет за сигурност единодушно засили санкциите срещу Пхенян в началото на седмицата след най-мощния досега ядрен опит от 3 септември, налагайки забрана върху износа на текстил и ограничавайки вноса на суров петрол.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети