Европейският парламент иска разследване на Азербайджанската пералня

DenNews.bg
14.09.2017
размер на текста:

Европейският парламент поиска разследване на практиките, разкрити в схемата "Азербайджанска пералня".
Евродепутатите осъждат разкритията за „Азербайджанската перачница“ и опитите на Азербайджан и други диктаторски режими в трети страни да влияят на европейския процес на вземане на решения чрез незаконни средства.
Това се казва в резолюция, приета в сряда с 578 гласа „за“ срещу 19 „против“, при 68 "въздържал се“.
Евродепутатите добавят, че Европейският парламент трябва да разследва и приеме сериозни мерки за предотвратяване на подобни корупционни практики, които подкопават авторитета и легитимността на работата му.
В тази връзка Брюксел призова за приемане на списъка "Магнитски“. В този списък са имената на 32 руски официални лица, отговорни за смъртта на адвоката Сергей Магнитски. Брюксел иска този списък да бъде приет възможно най-скоро и да се наложат санкции срещу тези лица.
"Корупцията е една от най-пренебрегваните причини за нарушаване на човешките права и Европейският съюз трябва да поощрява международното сътрудничество за борба с нея", пише в съобщението на Европарламента.
"След „Люкс лийкс“, "Панама лийкс“, руските и азербайджанските перачници ние осъзнаваме, че корупцията се простира отвъд държавните граници и има драматични последици за политически решения.
Чрез този доклад ние призоваваме за поддържането на възможно най-високите стандарти на етика и прозрачност в международните и националните органи, както и ЕС да създаде правна рамка за възпиране на всяка форма на корупция и измама“, заяви докладчикът Петрас Ощравичиус (АЛТЕ, Литва).
Името на българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие Калин Митрев бе замесено в разследване на лондонския вестник "Гардиън", че е част от мащабна тайна схема, с която властите в Азербайджан са плащали на политици и журналисти в лобистка кампания за отклоняване на критиките срещу управлението на президента Илхам Алиев. Митрев е съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
Британската медия нарича схемата "Азербайджанската пералня". Разследването се основава на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник "Берлингске", "Гардиън" и други медии. В публикациите се казва, че Митрев е получил поне 425 000 евро за консултантски услуги от азербайджанската фирма "Авуар" (Avuar Co). Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети