Кметът на Дупница с апел да помогнем на пострадалите от опустошителния пожар в Кресна

DenNews.bg
13.09.2017
размер на текста:

Във връзка с опустошителния пожар, който горя шест дни на територията на община Кресна, и който нанесе огромни щети и остави без подслон и надежди десетки жители, община Дупница призовава всички, които могат и имат възможност, да се включат в кампанията за подпомагане на местното население. Апел за това отправи кметът на община Кресна Никола Георгиев до кмета на община Дупница Методи Чимев.
"Размерите на екологичната катастрофа са невиждани и поставят под заплаха съществуването и устойчивото развитие на община Кресна. Загубихме безвъзвратно близо 20 000 декара горски площи. В пепелищата на пожара изгоряха пасища и останаха без храна и надежда за прехрана през зимата хиляди глави добитък. Овъглени бяха земеделски земи и селски стопанства. Само за възстановяване на изгорелите иглолистни и широколистни гори по експертни оценки ще са нужни 15 000 000 лева и поне 50 години! Община Кресна се обръща с гореща молба за човешка съпричастност и съдействие към всички български и чуждестранни физически и юридически лица, като ги моли да даряват парични средства, строителни материали и вътрешно обзавеждане за изгорелите къщи и селскостопанските постройки в засегнатите села. Създадена е организация и могат да бъдат приемани и помощи в хранителни продукти и консерви за изхранване на пострадалите от пожара. С благодарност ще бъдат приемани и вещи от първа необходимост (одеяла, чаршафи, завивки, топли дрехи и обувки).
Пожарът нанесе огромни щети на природата и остави без паша и възможности за събиране на сено за изхранване на животните в засегнатите села през зимата. В тази връзка, в общината е създадена организация за складиране на дарения - концентрирани и груби фуражи, сено и слама за изхранване на селскостопанските животни в засегнатите от пожара села", се казва в писмото до Чимев.
"В такива моменти, трябва да се помага на нашите съграждани. Дупничани показахме нееднократно, че сме милосърдни и добри хора и вярвам, че много хора ще подадем ръка на хората от Ощава, Стара Кресна и Влахи", призова Чимев.
Всеки, който желае да се включи може да донесе приготвените дарения на партерния етаж на Община Дупница.

Открита е и банкова сметка за набиране на помощи:

ОБЩИНА КРЕСНА
Интернешънъл Асет Банк АД - клон Благоевград
IBAN BG08IABG74588401242700
BIC IABGBGSF
КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ: 445100
ОСНОВАНИЕ: ПОЖАР В СЕЛАТА ОЩАВА, СТАРА КРЕСНА И ВЛАХИ

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети