Русия е една от основните заплахи за националната ни сигурност

DenNews.bg
13.09.2017
размер на текста:

Българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи. Това става ясно от доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г., пише в. "Сега".
Докладът бе приет от правителството и е изпратен за разглеждане и гласуване в Народното събрание.
"Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности. Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност", посочва документът, подписан от министрите и лично от премиера Бойко Борисов.
В доклада се казва още, че "интензивното усилване и модернизация на руските военни способности на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, продължаващите действия за неговото интегриране в икономиката, социалния и политическия живот на Русия, както и разширеният излаз на тази страна от акваторията на Черно море, вкл. до енергийните залежи в него, продължиха да водят до трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион".

В документа пише, че за задълбочаване на кризата в отношенията между Русия от една страна и ЕС и НАТО от друга спомагали интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние. Твърди се, че това става дори чрез "действия във военната, икономическата и културната сфера, представяни в някои от случаите като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество и дори помощ за защита на националната идентичност и суверенитет".
Като други рискове за националната сигурност през 2016 г. са отбелязани продължаващите и нововъзникващи претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства.
Като опасност се сочат продължаващите бойни действия в Сирия, както и предизвиканите от нея, Афганистан и някои страни от Африка бежански и миграционен натиск към ЕС. Според доклада "най-същественият риск е възможността за инфилтрация на екстремистки клетки, за което свидетелстват атентатите във Франция, Германия, Белгия и други европейски държави през 2016 г.".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети