Ирма отслабва, но остави по пътя си жертви и разрушения в САЩ, Куба и Карибите

DenNews.bg
12.09.2017
размер на текста:

Ураганът Ирма е причинил смъртта на най-малко 10 човека в югоизточната част на САЩ, повече от 40 са жертвите на Карибите
Смята се, че стихията е взела шест жертви във Флорида, три в Джорджия и една в Южна Каролина. Няколко от тях са били убити от паднали дървета, а други са се удавили.
Природното бедствие причини смъртта на общо над 40 човека на Карибите, поне 10 са жертвите в Куба.
Ирма вече загуби характеристиките си на ураган и отслабна до тропическа буря, продължавайки своето придвижване над югоизточната част на САЩ.
Стихията се намира над границата между щатите Джорджия и Алабама и се движи на северозапад с около 23 километра в час. Скоростта на съпътстващите ветрове достига приблизително 56 км/ч.
Основният удар в САЩ понесе щатът Флорида, който Ирма връхлетя в неделя като ураган от четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън.
Над 6,3 милиона местни жители на щата с население от около 20 милиона души бяха евакуирани - една от най-големите по рода си операции в историята. Съветникът на президента на САЩ по въпросите на вътрешната сигурност Том Бозуърт посъветва милионите евакуирани във Флорида да не бързат да се връщат по домовете си, защото метеорологичните условия все още са опасни.
Над 6,5 милиона абонати останаха без електроснабдяване.
Над 180 000 души остават в центрове за временно настаняване.
Най-тежка остава ситуацията на архипелага Флорида Кийс, южно от Флорида, който първи понесе удара на Ирма. Властите изпратиха на място самолетоносач и други военни кораби, за да помогнат на операциите за издирване на пострадали и подпомагане на местното население.

Голяма част от кубинската столица Хавана трети ден е без ток, затворени са училищата, много магазини и държавни учреждения, довечера се очаква да започне работа летище "Хосе Марти".
"Ирма" нанесе тежък удар на кубинското селско стопанство и туризъм, два сектора, на които нейната икономика много разчита.
Кубинският лидер Раул Кастро призова кубинците да се обединят, за да възстановят възможно най-бързо страната си.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети