САЩ затваря руското консулство в Сан Франциско

DenNews.bg
01.09.2017
размер на текста:

 Съединените щати наредиха на Русия, че трябва да затвори консулството си в Сан Франциско, както и сгради във Вашингтон и Ню Йорк, където се провеждат търговски мисии, съобщава "Ройтерс".

Държавният департамент на САЩ обясни, че това е отговор на прекратяването на американското дипломатическо присъствие в Москва.

Миналия месец Москва нареди на САЩ да намалят наполовина дипломатическия и техническия си състав в Русия. Мисията на САЩ в Русия трябва да достигне до 455 души, за да съответстват на броя на руските дипломати в Съединените щати. Това стана след като Конгресът одобри с огромно мнозинство нови санкции срещу Русия. Санкциите бяха наложени в отговор на руската намеса на президентските избори през 2016 г. и като наказание на Русия за присъединяването през 2014 г. на Крим от Украйна.

"Смятаме, че това действие е неоправдано и вредно за общите отношения между нашите страни", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науер в свое изявление.

"В духа на равнопоставеност, на който руснаците се позовават" каза Науер, САЩ поискаха руското правителство да затвори консулството си в Сан Франциско и две анекси във Вашингтон и Ню Йорк до 2 септември.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети