Днес се навършват 20 г. от трагедията в мини „Бобов дол“, отнела живота на 10 миньори

DenNews.bg
01.09.2017
размер на текста:

20 г. от една от най-големите трагедии, сполетявала Бобов дол, се навършват днес. На 1 септември 1997 г. в рудник "Иван Русев" на мини "Бобов дол" експлозия на газ гризу убива 10 миньори и ранява тежко 18 техни колеги. Взривът избухва в 10:50 часа. На място загиват седем миньори. Трима умират от тежките наранявания, въпреки усилията на медиците в “Пирогов”. Само двама от тежко ранените работници стъпват отново на крака.
Сред загиналите има и задушени от огромното количество метан в галерията. Повече от двадесет са с по-леки наранявания след взрива.
След трагедията се установява, че между 12 и 17 процента е била концентрацията на опасния газ във въздуха под земята. Според инструкциите за безопасност обаче още при 2 на сто метан работата е трябвало да се преустанови.

При разследването на случая са разпитани над 90 свидетели. Следствието установява, че миньорите са били пратени на явна смърт и трагедията не е могла да бъде избегната.
Един месец в трети участък, където става експлозията, не се е работило, защото миньорите са били в отпуск. Това е довело до натрупване на над 9 процента газ метан, който е превишавал многократно допустимите концентрации.
Следователите откриват, че миньорите, в нарушение на всички мерки за безопасност, са носили в себе си цигари, запалки и електронни часовници. Освен това локомотивът, който е предизвикал искрата за запалването на метана, е бил разхерметизиран и изпратен преди това за ремонт, но по нареждане на началник смяната е вкаран отново в работа.

Осем длъжностни лица, от директора до началниците на смени, отиват на съд за трагедията в рудник “Иван Русев”.

Под отговорност са подведени директорът на рудника Станчо Колев, главният инженер Бойко Димитров, Атанас Панайотов, главен технолог, началникът на VI участък в рудника Николай Анев, началник-смяната Юлиян Исьов, началник служба “Вентилиране” Ефрем Димитров, газомерачът Емил Милев и и.д. ръководител смяна “Рудничен транспорт” Иван Николов. Присъдите са от 3 до 10 години.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети