„Уиз еър“ пак остави пътници с билети на софийското летище

DenNews.bg
31.08.2017
размер на текста:

За трети пореден ден пътници на авиокомпанията „Уиз еър” са блокирани на летище „София”, тъй като са продадени повече билети от местата в самолетите им.
Два поредни дни нискотарифната авиокомпания оставя десетки пътуващи с часове на летището, тъй като няма достатъчно места в самолета
Тази сутрин 40 души не са успели да се качат на самолета, за който имат билет. С предимство са настанени пътниците, които трябваше да летят вчера, каза пред bTV един от потърпевшите.
Той уточни, че от компанията са му предложили обезщетение от 400 евро.
От компанията потвърди, че са направени повече резервации от наличните места, но това било практика, защото рядко се явявали всички пътници за един полет.

Директорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов обясни, че потърпевшите в такава ситуация трябва да си търсят правата и полагащото ни се обезщетение за пропуснатия полет.

"Компаниите, с цел да уплътнят местата в самолета, продават повече билети. Когато дойдат всички пътници, се оказва, че е невъзможно да бъдат качени. Това важи за натоварените периоди - лятото и покрай големите празници", посочи Арсенов.
При подобна практика обаче пътниците имат своите права.

"На първо място компанията трябва да ги информира за техните права и да предостави възможност на доброволци да се откажат да пътуват, тъй като на някои не е спешно. В такъв случай тези доброволци могат да ползват определени облаги - хотел или някакво обезщетение", обясни Игнат Арсенов.
"Ако обаче няма достатъчно доброволци, имаме право да бъдем премаршрутирани за по-късни дата и час по първа възможност. Можем да се откажем и да пътуваме и да ни възстановят парите. Ако в резултат на премаршрутирането възникне закъснение, трябва да получим храна, хотел и транспорт до него за сметка на компанията. Също така имаме право на допълнително парично обезщетение от 250 до 600 евро, когато всичко това се е случило по вина на компанията", каза той за Дарик.
От европейския потребителски център напомнят, че могат да съдействат на пътниците в подобни ситуации, а услугите са безплатни.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети