Сирийската армия води ожесточени боеве с Ислямска държава в Ракка

DenNews.bg
30.08.2017
размер на текста:

 Сирийската армия води ожесточени боеве с джихадисти от Ислямска държава в провинция Ракка. 64 души са убити през последните 24 часа, съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от "Франс прес".
Сблъсъците идват, докато сирийската армия настъпва през Ракка, която се намира в Северна Сирия, към съседната провинция Дейр ал Зор на изток, единствената останала провинция от опустошената от войната страна, която все още е под контрола на терористите.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания, уточнява, че боевете са отнели живота на 38 екстремисти и 26 бойци, биещи се за режима на Асад, от вторник сутринта насам.

Уточнява се, че общо 145 души са загинали за шест дни на сражения в села на брега на река Ефрат в източната част на провинция Ракка, близо до Дейр ал Зор.

От Ислямска държава твърдят, че вчера техни членове са убили десетки бойци на режима в "интензивни боеве, продължили с часовое".

Директорът на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман посочи, че правителствените сили се опитват да си осигурят опора в провинция Ракка за настъпление към Дейр ал Зор.

По-рано този месец правителствени войски и техни присъдружни бойци достигнаха до покрайнините на Мадан, последния град, контролиран от ИД в източната част на провинция Ракка, преди Дейр ал Зор.

Но джихадистите предприеха контраатака през миналата седмица, която изтика силите на режима обратно и оттогава боевете продължават.
Операцията на сирийската армия в района, подкрепяна от въздуха от Русия, е отделна от битката за град Ракка, който е крепостта на ИД в Сирия.
Опитите за прогонването на ИД от град Ракка се ръководят от Сирийските демократични сили, подкрепян от САЩ съюз, съставен от кюрдски и арабски бойци.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети