Откриха пистолета на Данаил Божилов, бивш военен го взел от безжизненото тяло и го крил до вчера в дома си

DenNews.bg
03.08.2017
размер на текста:

В хода на разследването на смъртта на 43-годишния бизнесмен от Дупница Данаил Божилов са проведени множество процесуално-следствени действия, изготвени са значителен брой експертизи, а самоубийството е една от основните версии на разследващите. Това обясни главният секретар на МВР Младен Маринов.
На пресконференция днес Маринов и зам.-окръжните прокурори Галин Гавраилов и Галина Минчева-Андреева дадоха подробности за хода на разследването на смъртта на Божилов, открит в парк „Лаута“.
По думите на зам.-окръжния прокурор Галин Гавраилов до момента са събрани категорични данни, че самоубийството е и единствената версия. В подкрепа подчерта няколко разкрити обстоятелства. На около 1.5 м от местопроизшествието е намерена гилза от огнестрелно оръжие, а при последвалата балистнична експертиза в НИКК – МВР категорично е установено, че гилзата е от законно притежавания от починалия мъж пистолет. Открито със закъснение, в рамките на около 2-3 часа, е и предсмъртно писмо, в което мъжът посочвал намерението си за самоубийство, изтъквайки финансови затруднения към определени лица. В рамките на 24 часа е изготвено заключение от НИКК за автентичността на почерка и всъщност от втория ден след инцидента не е имало съмнение за истинността на писмото. В хода на първоначалните оперативни и процесуално-следствени действия е установен определен кръг от лица, които са били в близост до местопроизшествието. Установен е 74-годишен бивш военен, който първи се е приближил до безжизненото тяло на мъжа, за да провери жизнените му функции. Предвид липсващото оръжие към онзи момент са били проведени допълнителни действия за установяването му. Вчера, при предприето претърсване в жилището на мъжа е открит и иззет въпросният пистолет. С разпореждане на прокуратурата той е задържан за 72 часа.
„През цялото време мъжът ни заблуждаваше и не съдействаше на разследването“, заяви зам.-окръжен прокурор Галина Минчева-Андреева. Това наложи да изчакаме експертизите, а в същото време бе създадена организация да не заличи действията си.
Частичното забавяне на оповестяването на резултатите по разследването бе наложено от приключване на всички процесуално-следствени действия по случая, поясниха участниците в пресконференцията.


Както писахме, безжизненото тяло на Божилов бе открито в парк "Лаута" в пловдивския квартал "Тракия" от случайни минувачи на 26 юли. На близко дърво бе вързано кучето му - порода Дого Аржентино. Бизнесменът е дължал 40 хиляди лева на брат си. Преди няколко месеца Тони Божилов му оставил сумата на съхранение, като в последствие Данаил трябвало да ги обърне в евро и да му ги даде преди да отпътува за Германия.
Това е трябвало да стане в сряда по обед. Вместо да тръгне за София обаче, Божилов е отишъл в парк "Лаута", където около 8.30 часа бе открит трупа му.
У него бе открито предсмъртно писмо. В бележката Божилов е написал, че не разполага със сумата, оставена от брат му и не може да я върне. В същото време не може да живее със срама, който го очаква.
На този етап няма информация къде са парите от сейфа му. Той не е купувал никакви скъпи стоки или техника, не е пътувал в чужбина, не е инвестирал в друг бизнес.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети