Британец се самоубил в Сирия, за да избегне джихадистки плен

DenNews.bg
03.08.2017
размер на текста:

Млад британец, който се сражавал заедно с кюрдските сили в Сирия, се е самоубил, за да не стане заложник на джихадистите от Ислямска държава. Това е заключението на разследване, цитирано от Би Би Си.
20-годишният Райън Лок от Чичестър, е загинал през декември, сражавайки се в редовете на Силите за защита на народа (СЗН) в Ракка.
Когато бил ранен и обграден от джихадисти, Райън насочил дулото към себе си, за да избегне плен и "ужасяваща и мъчителна смърт" според изводите на разследването в Портсмут, Южна Англия.
Близките му го помнят като "грижовно и обичливо момче". Бивш готвач без военни умения, той казал на семейството си, че е на почивка.
След като разкрил, че не отива на екскурзия в Турция, както близките му смятали, Лок поддържал връзка с тях чрез Фейсбук и Месинджър.
Той им пратил снимки и новини от военното си обучение, но им спестил, че участва в боеве.
Но след като изгубил връзка с него, баща му Джон Платър, намерил в интернет снимки. Терорист от Ислямска държава стоял над тялото на сина му в северния сирийски град Ракка, смятан за "столица" на терористичната групировка.
Следователят Дейвид Хорсли съобщи, че Лок е бил ранен в крака, което го излагало на опасност да попадне в ръцете на "жесток и безмилостен" враг.
Хорсли добави: "Той не е бил склонен да допусне това и използвал собственото си оръжие, за да избегне залавяне. Това може да бъде разглеждано само като смело действие".
Следователят нарече Лок "героичен млад човек и добави: "Той е умрял, вършейки нещо, в което явно е бил страстно убеден".
Патологът, помагал в следствието, каза, че причина за смъртта на Райън Лок е една единствена огнестрелна рана в главата. Източник: dir.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети