Млечните продукти у нас ще поскъпват в следващите месеци

DenNews.bg
03.08.2017
размер на текста:

Млечните продукти поскъпват и тази тенденция ще се запази през следващите месеци. Това коментира пред радио "Дарик" председателят на асоциацията на млекопреработвателите у нас Димитър Зоров.
Причината за по-високите цени на кисело мляко, сирене, кашкавал и краве масло е в повишената изкупна цена на прясното мляко. От бизнеса отчитат и по-високи разходи за заплати и електроенергия. Все пак не се очаква шоково поскъпване.
"Цената на млечните продукти се увеличава. И не само на краве маслото, но и на другите млечни продукти се повишава. В Европа са започнали по-драстични увеличения на цените на млечните продукти и това се дължи на един основен фактор - ако сравняваме цената на основната суровина, защото млякото е суровината в млечните продукти, в сравнение със същия период на миналата година, в момента има поскъпване около 40% на сурово мляко. Миналата година, дори и в Европейския съюз средно беше около 23 до 25 цента само килограм мляко, а тук около 55 ст. литър мляко. В Европа цената на млякото е между 37 и 41 цента, а в България е между 72 и 80 ст. Говорим за мляко, отговарящо на всички хигиенни показатели спрямо европейските критерии", каза Зоров.
Според директора на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пък маслото поскъпва заради по-високото потребление на шоколад. Той посочи, че покачването на цената на маслото е световна тенденция. По неговите думи, ако България увеличи производството на суровината, цената няма да се увеличи драстично.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети