НЗОК ни дава безплатни кодове, за да видим кой и какво пише в здравните ни досиета

DenNews.bg
28.08.2017
размер на текста:

От днес всеки гражданин може да получи от районните здравноосигурителни каси безплатно своя Уникален код за достъп (УКД) до електронното си медицинско досие.
С това се поставя началото на кампания за засилване на обществения контрол върху изразходване на публичния ресурс, с който Националната здравноосигурителна каса закупува медицински услуги в полза на пациентите, съобщават от пресцентъра на НЗОК.
С УКД всеки гражданин ще може да упражни правото си да провери дали отразените в личното му досие дейности действително са извършени. Ако констатира разминаване в данните, той може да подаде сигнал до районната или до Националната здравноосигурителна каса. Контролните органи на институцията ще извършат проверка, като информират и гражданина за резултатите от нея. При необходимост ще се коригира електронното здравно досие с действително извършените в полза на пациента дейности.
Националната здравноосигурителна каса ще предостави на всеки от 7 356 986 български граждани УКД, като апелира за осъществяването на активен контрол от страна на гражданите върху изразходване на средствата за здравеопазване. НЗОК очаква подкрепата на всички институции в държавата за успешното осъществяване на мащабната дейност, която й предстои. След обновяването на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса - www.nhif.bg, предоставянето на УКД представлява поредната стъпка към въвеждане на електронното здравеопазване, посочват още от пресцентъра на НЗОК.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети