Пожарът в Кресненското дефиле пак се разгоря

DenNews.bg
28.08.2017
размер на текста:

След като изглеждаше близко до овладяване, пожарът в Кресненското дефиле отново се разгоря по т.нар южен фронт, който се смяташе за изгасен, съобщи bTV. Отново е пламнал районът преди село Влахи.
На северния фронт над път Е79 пламъците също са се засилили.
Битката с огъня продължи през нощта.
По-рано, на брифинг, министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи, че ситуацията край Кресна е овладяна от всички посоки, но екипите на място продължават гасенето.
Беше възобновено движението на влаковете.
Напълно е възстановено електрозахранването в община Кресна.
Директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението " главен комисар Николай Николов увери, че контролът на стихията край Кресна към момента е почти 100%, въпреки 20-километровия периметър на пожара.
Той посочи, че остава проблемен участъкът при т. нар. Крив тунел и местността Скалата. По думите на Николов, теренът е вертикален и скалист, поради което на практика и е невъзможно човешка сила да гаси огъня.
Именно затова в гасенето е включен хеликоптер. Междувременно се провеждат консултации със специална група алпинисти, които обмислят как и от къде би могла да се атакува скалата.
Българската армия участва битката със стихията с жива сила и техника.

Хеликоптерите Ми-17 от състава на ВВС изпълниха 54 захода и изляха близо 110 тона вода над Кресненското дефиле. Паралелно с гасенето модулните групи от Сухопътните войски правеха просеки в районите над село Мечкул, община Симитли.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев се обърна към всички пътуващи по път Е-79 да бъдат особено внимателни.
В телефонен разговор с главния прокурор Сотир Цацаров министър Радев е бил информиран, че по случая с пожара край Кресна ще работи окръжната прокуратура в Благоевград.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети