Измама е! Имейл от програмен мениджър на Лондонска банка опитва да ви излъже с обещание за милиони лири наследство

DenNews.bg
23.08.2017
размер на текста:

С безобидното „Добро утро“ започва имейл, чиято цел е да ви измами, като ви изкуши с обещание за милиони лири наследство!
Такова писмо бе получено днес на редакционната ни поща, а изпращачът е Ben Davidson с електронна поща ben.davidsone@onet.eu.
Измамникът се представя за програмен мениджър в Лондонска банка UBS Investment Bank London и моли писмото да бъде запазено в тайна.
Видимо от неточностите в текста личи, че той най-вероятно е направен с преводача на Гугъл. Определено личи и опит текстът да звучи юридически издържан, за да му повярвате и отговорите, т.е. да разкриете личните си данни и банкова сметка.
По-долу ще видите целия текст на писмото.
Наша справка показва, че това е един от хилядите имейли, използвани за измами по целия свят.
Схемата е сходна, като престъпниците изпращат писма от анонимни имейл адреси. Изпращачите най-често се представят за адвокати, банкери и финансови сътрудници, чиято задача е да намерят наследници на загинали при ужасни злополуки богаташи.
В някои писма се развива лъжата, че парите, които ви се предлагат, са на свален африкански диктатор, други писма са от името на адвокати на загинали учени, инженери, лекари и пр.
Заблудата е, че ще получите милиони евро/долари/лири, тъй като е установено, че имате някаква връзка със „загиналия“ или пък ви се предлага да се представите за близък, поделяйки плячката с измамника, който ви дава тази възможност.
Във всички писма се иска да запазите информацията в тайна, като обяснението е, за да не дадете възможност на други евентуални наследници да потърсят правата си върху парите или пък да не разкриете, че ви се предлага да спечелите пари, представяйки се за този, който не сте. Истината обаче е, че се иска да запазите тайна, просто защото опитват да ви хванат на въдица на измама.

За по-голяма достоверност престъпниците прилагат към писмата си линк към новинарски сайтове с подробности за самолетна катастрофа или друго трагично събитие, което уж се е случило с вашия благодетел.


Отварянето на такова писмо все още не крие опасност за личните ви данни или сигурността на банковата ви сметка.
Опасността идва, ако се изкушите да отговорите. Тогава със следващо писмо, също в делови стил, ще се поиска от вас да заплатите такса за обработка или превод на документи. Тази такса може да варира от десетки до хиляди евро/долари/лири, в зависимост от личните ви възможности. В следващите писма ще ви се разкриват допълнителни подробности около живота, смъртта и банковите авоари на благодетелите ви, като целта е да бъде спечелено доверието ви, а желанието за лесно забогатяване, типично за всеки човек, засилено.
Едно е сигурно-ще загубите парите си, но получаването на съблазнителни оферти няма да спре.

В писмото, получено на редакционната ни поща, получаваме обещание за подялба на 18,5 милиона лири с програмния мениджър, който ни дава възможност да се представим за наследници на загинал инженер. Ето пълният текст на писмото:


Добро утро.


Моето име е г-н Benard David Програмен мениджър - Деривати в капитала на UBS Investment Bank London, Великобритания.
Реших да потърся конфиденциално сътрудничество с вас при изпълнението на сделката, описана тук, за взаимна изгода и да ви подканя да я запазите в тайна, поради естеството на тази транзакция. По време на одита на банкови сметки в нашата банка открих нетърпелив фонд за сумата от £ 18,5 милиона в сметка, която принадлежи на един от нашите късни чуждестранни клиенти (покойният Peter campbell) американски инженер, който за съжаление загуби живота и семейството си Смъртоносна катастрофа.

Открих, че той умира без особени особености на неговия роднина да претендира за тези средства. С удоволствие искам да изразя съгласието Ви да Ви представим като близък роднина на починалия, така че приходите от тази сметка, оценени на стойност 18,5 милиона, ще бъдат освободени за Вас като бенефициент, който ще бъде споделен с 68% за мен и съответно с 32% за Вас. Внимателно описах условията за изпълнение на тази транзакция в рамките на легитимно споразумение, което да ви предпази от каквото и да е нарушение на закона както във вашата страна, така и тук в Англия, когато фондът се прехвърля към вашата банкова сметка. Ще трябва да предостави всички необходими документи, които ще бъдат изискани от UBS, за да покажете, че вие сте законният бенефициент на това наследство, а банката на UBS ще ви освободи във възможно най-кратък срок, след като разгледате и приемете тази оферта, моля Изпратете ми следната информация, както е посочено по-долу, за да можем да продължим и да прехвърлим този фонд незабавно на посочената Ви банкова сметка. Моля, дайте ми исканите подробности, за да можем да продължим към следващата стъпка.

- Вашето пълно име:
- Вашата дата на раждане:
- Вашият адрес за контакт:
- Вашият частен имейл:

Благодарение на оценяването и очакването на спешния отговор, за да можем да започнем транзакцията незабавно чрез моя личен имейл: ben.davidsone@onet.eu


С Най-Добри Пожелания,
Бен Дейвидсън
ben.davidsone@onet.eu

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети