Методи Стойнев: Учредяваме нова федерация, за да започне българският шах на чисто

Десислава Панайотова-Янкова
02.08.2017
размер на текста:

 Българската федерация по шахмат има 7 дни, за да върне точно 2 097 61,43 лв. на Министерство на младежта и спорта.
С това решение, обявено днес от спортното ведомство, се доразплита скандалната схема в родния шахмат, разкрита от шахматиста и бивш общински съветник от Дупница Методи Стойнев.


Преди малко повече от две години, през юни 2015 г., Стойнев разкри гигантски по размер финансови злоупотреби, случвали се от 2011 г. до 2014 г. в родната федерация, когато неин президент е Силвио Данаилов, а изпълнителен директор е Николай Велчев.
Сигналът на Стойнев тогава се простираше на повече от 10 страници, в сравнение с които днешното прессъобщение от спортното министерство изглежда повече от лаконично.

 

От вчера, 1 август, тече 7-дневния срок, в който федерацията трябва да върне 2-та милиона лева, които министерството е дало в периода 2011-2014 г. по искане на БФШ за заплащане на такси за провеждане на първенства и турнири към Европейския шахматен съюз (ЕШС). Проверка на Инспектората към министерството е установило, че средствата не са разходени по предназначение; има нарушение на нормативната уредба; една част от проведените турнири не са били включени в официалния календар на ЕШС и спортната федерация не е начислявала и събирала такси за домакинство и други, съгласно Правилата на ЕШС.
Отчетените от страна на БФШ суми за разходваните финансови средства не са въз основа на първични счетоводни документи, съгласно Закона за счетоводството.
От страна на АДФИ и Инспектората е констатирано, че описаните суми в размер на 2 097 461, 43 лв. за периода 2011 – 2014 година са преведени по банкова сметка, която не е официалната сметка на ЕШС.

 


Парите са преведени по сметката на компания с неясен собственик със същото наименование, а именно European Chess Union, регистрирана на адрес: 16192 Coastal Highway, Lewes Delaware, USA, а сметката по която са преведени парите е открита в АБАНКА – Любляна, Словения.
Официалното седалище по това време на ЕШС е в Хюнеберг Зее, Швейцария, с операционен офис в Белград, Сърбия, на улица „Масарикова“ №5/19, 11 000 Белград, Сърбия, като официалната сметка на ЕШС е открита в Bank Credit Suisse, Швейцария.

„Този случай се развива в последните две години. Това което сега трябва да се направи е прокуратурата да потърси отговорност и за онези над 1 млн. лв., за които е изтекъл довностния срок и които не се споменават сега от министерството. Злоупотребите са общо за над 3 млн. лв., т.е. в момента не се иска федерацията да върне всички незаконно усвоени средства.

 


Осен това тук говорим само за средства, превеждани от държавния бюджет, а има едни 4- 5 млн. лв. дадени от държавни предприятия като спонсорство. Прокуратурата трябва да изясни и това-как са давани и тези пари, къде са отишли и как са похарчени.
От министерството казват, че дублиращата компания, прибрала част от парите, е с неясен собственик. Това също трябва да бъде доказано от прокуратурата, защото незнайният собственик е повече от ясен. Сметката в Любляна вече е разсекретена и върви разследване. Очаквам в най-скоро време Силвио Данаилов и Николай Велчев да бъдат обвинени за злоупотреби в особено големи размери и фалшифициране на официални документи. Решението на министерството парите да бъдат върнати потвърждава нашата правота“, коментира за DenNews.bg Методи Стойнев.

 


Припомняме: разкритието, че в офшорна зона е създаден фалшив Европейски шахматен съюз от Силвио Данаилов (компанията с банкова сметка в Любляна) с цел присвояване на средства бе направено от Методи Стойнев, гросмайстор Кирил Георгиев и Симеон Стоичков, заради което те бяха изключени по решение на УС на федерацията.
През октомври 2016 г. обаче Етичната комисия на международната организация ФИДЕ задължи БФШ да възстанови правата на тримата, което и стана. И към момента обаче не е върнат лиценза на председателствания от Стойнев клуб по шахмат Марек Юнион-Ивкони.

Припомняме още, че БФШ бе изхвърлена от Европейския шахматен съюз заради корупция и към момента нашите шахматисти нямаме право да участват в европейски турнири и състезания-те играят като независими под флага на ЕШС.

 

„В момента тече следствие и за това, че измисленият шахматен съюз на Силвио Данаилов (с банкова сметка в Любляна) е ощетил Европейския шахматен съюз с около 2 млн. евро, т.е. федерацията ще трябва да връща пари и на ЕШС. Корупционната схема е ощетила и федерациите на Черна гора, Сърбия, Хърватия и други страни, които са превеждали пари на измислената федерация за участия в турнири. И за това се води разследване. Очаква се в рамките на няколко месеца и ФИДЕ да изключи БФШ. Схемата е наистина със страховити размери“, обясни още Стойнев.

 

Лицензът на БФШ не е подновен от спортното министерство, след като е изтекъл през юни.

 

„Надявам се лиценз да получи новата федерация, която учредихме -Български шахматен съюз. В момента сме 23 клуба, а след дни се събираме на общо събрание на което ще се присъединят още двайсетина клуба. Тогава ще изберем ръководство. Съюзът няма да има нищо общо с досегашната федерация, ще започнем на чисто. Надявам се да получим лиценз от министерството, след което да кандидатстваме и пред ЕШС и ФИДЕ, за да може българският шахмат да се върне с достойнство в международните турнири", каза още Стойнев.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети