Борисов и Заев се поклониха пред гроба на Гоце Делчев

DenNews.bg
02.08.2017
размер на текста:

Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев поднесоха венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас” в Скопие.
Двамата премиери участват в тържествена церемония по повод отбелязването на 114-тата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Днес е и националният празник на Македония, който се нарича Ден на Републиката.
Със символичния жест на практика започна прилагането на подписания вчера двустранен Договор за добросъседство и приятелство между България и Македония, според който трябва да се извършват чествания на „общи исторически събития и източници".
На церемонията от българска страна присъстват вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, енергийният министър Теменужка Петкова, транспортният министър Ивайло Московски, посланикът ни в Скопие Иван Петков, депутатът в Европейския парламент Андрей Ковачев и др.
„Историята и имената ги поставихме в основата, с която започнахме да градим европейското и евроатлантическото бъдеще“, посочи премиерът Зоран Заев по време на церемонията
По думите му е чут заветът на Гоце Делчев и Македония и България са си подали ръце и създали път за развитие.
„Нашата цел е членството в ЕС и НАТО. Вярвам, че Македония прави необходимото. Подадохме ръка и извън границата на Македония и има отговор – подадена ръка. Ние сме заедно със съседите и приятелите си, официалните представители на Р България“, коментира Заев.

„Премиерът Бойко Борисов, правителството и парламента на България показват истинска отговорност към общите ни цели, затова днес заедно отправяме посланието. Регионът е подготвен да води политики на зрялост, мъдрост и посветеност на гражданите си. Регионът се отнася европейски и заслужава да придобие правото да се развива в евроатлантическото семейство“, добави той.

Тленните останки на Гоце Делчев са погребани в двора на църквата "Свети Спас" през 1946-та година, след като са подарени от българските власти на Югославия.
Самата църква е разположена източно от крепостта "Скопско кале" и е един от важните културни паметници в столицата на Македония.
Главното събитие в Македония по случай Деня на Републиката е в местността Мечкин камен край Крушево, а посланието на всички празнични прояви е "Нашата Македония - без разлика на вяра, етническа принадлежност, пол и убеждения".
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети