Русия ограничава достъпа на деца до интернет

DenNews.bg
02.08.2017
размер на текста:

Русия ще ограничи достъпа до интернет на децата, като намерението е до 2020 г. да бъде задействан Национална система за филтриране на интернет трафика.
Непълнолетните потребители ще могат да посещават само доверени сайтове. Те ще бъдат включени в "бял списък".
Създаването на системата за филтриране на трафика е част от държавната програма "Дигитална икономика", одобрена на 31 юли от руския премиер Дмитрий Медведев. Тя предвижда до края на март 2019 г. да бъдат разработени основните параметри на НаСФИТ и да се пресметнат необходимите ресурси.
За създаването на такава система от пет години насам са лобирали Лига за безопасен интернет и сенатор Елена Мизулина. Те са съдействали за разработката на закона "за защита на децата от информация, която вреди на тяхното здраве и развитие" (известен също като закон за черните списъци).
Обсъждат се два варианта за въвеждане на НаСФИТ. Първият предполага да се филтрира само трафикът на образователните учреждения. Вторият - филтрация по презумпция за всички потребители на рускоезичния интернет.
Гражданите ще могат свободно да посещават сайтовете от "белия списък", а за да получат достъп до нефилтрирано съдържание, ще трябва да пишат молби до своя интернет доставчик или да сменят настройките на компютъра си.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети