Обвиниха ректора на ТУ Варна в плагиатство на докторантура

DenNews.bg
18.08.2017
размер на текста:

Ректорът на Tехническия университет във Варна проф. д-р Росен Василев е обвинен в плaгиатство на докторантура. Той отрича обвиненията, отправени му от бившия ректор на ТУ-Варна проф. Овид Фархи и бившият ръководител на Центъра за развитие на академичния състав на университета проф. Николай Минчев. Те твърдят, че Василев се опитва по нечестен начин да стане доктор на науките - най-високата научна степен в България.
Моралният казус с обвинението на двамата бивши преподаватели във вуза остава висящ до края на месеца. Тогава се очаква становище на министерство на образованието, предаде БНР.
Спорната дисертация е по темата "Изследване на методите и средствата за повърхностно обработване на материали за дентални импланти".
Според Фархи и Минчев само допреди година Василев не е работил в областта на технологията на машиностроителните материали, в която защитава научния труд.
Те твърдят, че ректорът на ТУ-Варна е преписал дословно четири от седемте глави в дисертацията си от друг изследовател - Ивайло Йорданов Неделчев, който е защитил докторска степен през декември 2015 г. на тема "Изследване ефективността на плазмотрон с вихрова стабилизация на дъгата в процеса плазмено-прахово напластяване".

Фархи и Минчев настояват Росен Василев да обясни лично ситуацията, както и да подаде оставка.

В същото време от ТУ уточняват, че спорните части на дисертацията на Василев са в съавторство с двама докторанти. Има и становище на етичната комисия към университета, че няма плагиатство, посочват още от там.

Самият Василев също отрича обвинението за плагиатство.

"Вие гледате само едно и също нещо, но то е общо, сложен научен проблем, няма как да го разберете", заяви професорът пред Нова телевизия.

По думите му няма преписване, има общи публикации с двамата докторанти и надграждане на научния труд в следващите глави.

"Отричам всички обвинения в присвояване на чужд труд. Тези два еднотипни абзаци с публикацията в дисертацията на Неделчев са и мой труд, те са публикувани по-рано в научна статия на нас двамата и всеки от нас си ги приложи по-късно", обясни Василев.

Ивайло Неделчев също отрича обвиненията, че ректорът, който му е научен ръководител, е преписал от неговия труд.

Според запознати обаче, докторантите са зависими като наемни работници в университета и може да им се оказва натиск. Неделчев отрича да е имало такъв натиск.

Проф. Христо Скулев, който е посочен като член на научното жури, назначено от Василев, което трябва да оцени собствената му научна работа, коментира, че обвиненията в плагиатство целят единствено да бъдат компрометирани ТУ Варна и ректорът.

У нас няма институция, която да засича дали дадена дисертация е плагиатствана частично или напълно. Сега се очаква решението на МОН по спора. А междувременно на 8 септември е обявена нова дата за защита на дисертацията на проф. Василев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети