Учениците да преминат профилактични прегледи пред 15 септември

DenNews.bg
17.08.2017
размер на текста:

Препоръчително е учениците да преминат през изискуемите профилактични прегледи най-късно седмица преди започването на учебната година. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му ежегодно се наблюдава ситуация, в която децата посещават личния си лекар в последния момент и има струпване на хора.
„Нека децата да преминат поне седмица по-рано през тези профилактични прегледи. Така ще бъде много по-удобно както за тях, така и за обслужващите ги лекари“, призова д-р Александър Калайджиев.
Специалистът припомни, че при децата от 7 до 18-годишна възраст веднъж годишно се измерват ръст, тегло, гръдна обиколка и артериално налягане. Прави се оценка на физическото развитие, на зрителната острота и цветоусещането, проследява се и за отклонения в опорно-двигателната система. В кабинета на медицинския специалист с тест-лента се изследва урината за протеин. Личният лекар следи и за прилагането на всички ваксини от имунизационния календар.
Училищните власти имат право да получат единствено справката за поставените ваксини, но не и да не допускат детето до училище, ако има непоставени такива.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети