Добивът на мед е катастрофален, от поне 40 г. няма по-лоша година като тази

DenNews.bg
16.08.2017
размер на текста:

Добивът от мед в региона е катастрофален, толкова слаба година няма от поне 40 г. насам. Това обясни за DenNews.bg пчеларят Славчо Багашки от Кочериново.
Слабата година се дължи на неблагоприятните природни условия.
„Изключително слаби са добивите и при нас, и в цяла България, и на Балканите и в половин Европа. Причината е, че когато трябваше да се отделя нектар, сутрините бяха много студени. После продължителните дъждове съсипаха акацията, а след това горещините хванаха много бързо.
Пчелите са изключително малко. При отварянето на кошерите сега, когато трябва да вадим меда, на пръв поглед изглежда, че кошерът е празен, толкова слаби са семействата“, обясни още пчеларят-художник, който е и бивш преподавател. От неговите 30 кошера едва три са с нормално силни семейства и сравнително нормално количество мед.
„Минималното количество, което трябваше да добия е 1 тон, а извадих едва 200 килограма. От 40 г. се занимавам с пчеларство и съм категоричен, че по-слаба година от тази не е имало.

 

Да, времето е причината, но е време държавата и хората да се ангажират с опазването на пчелите. Защото първо на хората ще им се наложи да купуват по-скъпо меда, този природен лек и елексир, а след това вече няма да могат и да го намерят. След това ще дойде страшното-няма ли пчели, които да опрашват, животът свършва.

 

Затова аз и всички пчелари казваме, че е време държавата и кметовете да се намесят, да се приеме политика за опазването на пчелите, която стриктно да се спазва. Не може от Дунава до Кулата всичко да засято с жито и да очакваш да има пчели и добра продукция мед. Трябва да има редуване на земеделските култури, ако ще това да означава държавата или кметовете да задължават земеделските производители да сеят процент от земята със слънчоглед, с лавандула и билки. Това няма да ги ощети финансово, но ще помогне за опазването на пчелите. Всички плачат за пчелите, но това са крокодилски сълзи, щом не искат да приложат елементарни мерки за пчелата“, обясни още Багашки.

 


Неговият съвет към потребителите е да закупуват мед само от сигурни производители. „По-добре да не консумираш мед често, отколкото да си взимаш боклуци само с външния вид на мед. Сега стана ясно, че масово у нас е навлязъл китайски и украински мед. Ако искате да сте сигурни, че ще сложите на масата си и ще дадете на детето си полезен и качествен мед, най-добре го вземете от истински пчелар от чист район. А добрите пчелари в района и в региона се знаят кои са“, каза още той.

 

Съветът на Славчо Багашки към колегите му с по-малко опит е, дори и с риск да загубят възможност за печалба от продажби, да не вадят меда извън магазините на кошерите, за да не лишат пчелите от запасите им за зимата.
„Аз вече започнах зазимяването, така че мога и този съвет да дам. Видно е, че повече мед до края на лятото няма как да бъде ваден, така че, кошерите може да бъдат зазимени спокойно. Може би ще се наложи по-често захранване на пчелите, но аз работя по правилото „за да вземеш, трябва да даваш“, т.е. щом искаме от техния труд, ще полагаме толкова грижи колкото трябва. Искам колегите, най-вече младите колеги, да се водят от правилото, че на първо място е благоденствието на кошера, а не печалбата, защото когато пчелните семейства са здрави и силни, ще има и за нас. Щом се полакомиш да вземеш повече от допустимото, едно, че ще ослабиш, а може и да убиеш семейството, второ, че ще свалиш качеството на предлагания мед, ако пчелите ти не са добре“, добави Багашки.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети